Vágólapra másolva!
Egy nap leforgása alatt két erős földrengés rázta meg az indonéziai Szumátra szigetét, ahol legkevesebb 770-en meghaltak, és még több ezren lehetnek a romok alatt. A mentőcsapatok egész éjszaka dolgoztak, hogy mentsék az összedőlt épületek alatt rekedt embereket. A legsúlyosabb károkat Padang városából jelentették.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerint legkevesebb 770 halálos áldozata van a szerdai földrengésnek Szumátrán, de feltételezések szerint még több ezren lehetnek a romok alatt. Közben egy újabb, a Richter skála szerint 6,8-as erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó szigetet - írja a BBC. Legkevesebb 2400 ember sebesült meg, a halálos áldozatok száma pedig tovább emelkedhet. Az indonéziai fővárosban működő katasztrófavédelmi központ szerint arra számítanak, hogy több ezren meghaltak a földrengésben.

Az első, 7,6-es erősségű földrengést követően Priyadi Kardono, a nemzeti katasztrófavédelmi szervezet szóvivője a Reuters szerint azt mondta, körülbelül 500 ház omlott össze. Még csütörtökön is heves esők közepette dolgoztak a mentőalakulatok a romok között túlélőket keresve, 150 katona már a helyszínen van, és segít a mentésben. Kardono szerint azonban nehézgépekre is szükség lenne a törmelék eltakarításához. A mentőcsapatok egész éjjel dolgoztak.

Forrás: Google Maps

Indonéziai tisztviselők szerint ez a földrengés az egyik legsúlyosabb volt Indonéziában az utóbbi években, és talán még erősebb, mint az a 2006-os yogyakarti rengés, amelynek következtében több mint ötezer ember halt meg.

Hidak szakadtak le

Az első földrengés epicentruma a sziget partjától mintegy ötven kilométerre északnyugatra, Padang város mellett volt, itt épületek dőltek össze, hidak szakadtak le és nincs áramellátás sem - írja a BBC. A Reuters szerint a víz is elöntötte a várost, mert a földrengés miatt a vízvezetékek eltörtek. A BBC úgy tudja, hogy két kórház épülete összeomlott. A második rengés központja messzebb volt, Padangtól 225 kilométerre délkeletre, a tenger alatt indult ki.

Forrás: AFP
Túlélők után kutatnak Padangban - Kattintson a képre a galériáért!

A 900 ezer embernek otthont adó városban és a környékbeli településeken kitört a pánik, a lakók kiszaladtak az épületekből, a telefonos összeköttetés az egész várossal megszakadt. Számos hotel összedőlt - közölte Rahmat Triyono, az indonéz geofizikai és metorológiai intézet illetékese az AFP hírügynökséggel. Egy padangi túlélő azt mondta a Reutersnek, hogy azon nyomban segítségre van szükségük: "Élelem és gyógyszer kell nekünk. A házaink összeomlottak".

A kisebb épületek megúszták

Egy Padangban tartózkodó ausztrál nő, Jane Liddon azt nyilatkozta az ausztrál rádiónak, hogy sok nagy épület súlyosan megrongálódott. "Teljes épületek dőltek össze: kórházak, a főbb piacok, mind ledőltek és leégtek". Szerinte is rengeteg a halott, és ahogy látta, még a tüzeket sem sikerült eloltani. A nő szerint a kisebb lakóépületek inkább megúszták a rengést, mint a nagyobbak.

Ausztrália már felajánlotta, hogy segítséget nyújt a katasztrófa sújtotta térségnek. Bob McMullan segélyezési miniszter azt mondta az Ausztráliához közel fekvő területről, hogy "ők nagyon közeli barátaink és szomszédaink. Tudják, hogy itt vagyunk, és képesek vagyunk segíteni. Csak kérniük kell".

Geológusok már figyelmeztettek korábban, hogy Padang városa nagyon rossz helyen - egy törésvonalon - fekszik, és egy nap teljesen lerombolhatja egy földrengés. A környék Padang kivételével ritkán lakott, vidékies, sűrű trópusi erdőkkel borított terület. Több nemzeti park található errefelé és a strandjai népszerűek a szörfösök körében.