Befolyásos washingtoni ügyvéd Polanski védői között

Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügyi miniszter közeli jóbarátja is csatlakozott a Roman Polanski filmrendező védelmén dolgozó amerikai ügyvédcsoporthoz. A New York Times szerint a férfi befolyásos washingtoni háttérember, feladata az lehet, hogy útját állja Polanski kiadatásának.
Vágólapra másolva!

Befolyásos ember csatlakozott a Roman Polanski filmrendező védelmét ellátó amerikai ügyvédcsapathoz. Reid Weingarten a New York Times szerint befolyásos washingtoni háttérember, Eric H. Holder amerikai igazságügyi miniszter közeli barátja.

Polanskit szombaton vették őrizetbe Zürichben, mert az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy 32 éve megerőszakolt egy 13 éves lányt. Polanski 31 éve, ügyének ítélethirdetése elől Franciaországba menekült, azóta bújkált az amerikai hatóságok elől. Ügyvédei fellebeztek kiadatása ellen, de a svájci hatóságok szerint ennek elbírálása hetekbe telhet (Az előzményekről itt olvashat.)

Az amerikai lap szerint Weingarten szerződtetése azt mutatja, hogy a filmrendező jogi képviselői már az amerikai eljárásra készülnek. A New York Times az ügyet ismerő névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, Weingarten várhatóan latba veti befolyását, hogy megakadályozza Polanski kiadatását.

Várhatóan azt próbálják majd bizonyítani Polanski védői, hogy a terhére rótt bűncselekmények alapján nem lehet jogszerűen kiadni az USA-nak. Ráadásul Polanski az ügy eredeti tárgyalásakor a bíróval kötött vádalku értelmében elvégzett egy 42 napos pszichiátriai kezelést, amivel azt próbálhatják igazolni, hogy a rá kiszabott büntetést már teljesítette.