EU: Grúzia lőtt először Dél-Oszétiában

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió szerint a grúzok adták le az első lövést, így övék a tavalyi déloszét háború kirobbantásának a felelőssége. Az EU grúziai-dél-oszétiai missziójának jelentése hamarosan nyilvánosságra kerül, és az oroszokat sem tekinti ártatlannak a kiszivárgott információk alapján: a jelentés szerint Moszkva tudatosan provokált.
Vágólapra másolva!

Grúzia adta le az első lövést a tavaly nyári dél-oszétiai háborúban - áll szerdai német lapértesülés szerint a grúz-orosz háborúról szóló, régóta várt európai uniós vizsgálati jelentésben. A jogszerűen Dél-Oszétiában állomásozó orosz csapatok elleni grúz támadással kezdődött a tavaly augusztusi fegyveres konfliktus - olvasható a dokumentumban, amelyet a Heidi Tagliavini svájci diplomata vezette tényfeltáró testület állított össze.

A testület tagjai több alkalommal jártak Tbilisziben és Moszkvában is, és mindkét helyen magas beosztású tisztségviselőkkel tárgyaltak. Beszéltek az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon illetékeseivel is.

A jelentésben a Süddeutsche Zeitung ismertetése szerint leírják, hogy a grúz akció előtt heteken át voltak orosz provokációk a két szakadár grúziai területen, Abháziában és Dél-Oszétiában. Ezeknek a provokációknak a jelentés szerint nemzetközi nyomásgyakorlással sem lehetett volna elejét venni.

A Der Spiegel című német magazin is azt írta korábban EU-diplomatákra hivatkozva, hogy a tényfeltáró testület Grúziát okolja majd a harcok kirobbanásáért, viszont felrója Moszkvának, hogy jelentős katonai erő felvonultatásával nagyban hozzájárult a konfliktus kiszélesedéséhez. A déloszét háborúról szóló jelentést szerdán terjesztik be Brüsszelben az EU miniszteri tanácsa elé.