Szórólapcsomag ütött agyon egy afgán lányt

Vágólapra másolva!
Repülőgépről ledobott, szórólappal teli doboz talált el egy afgán lányt, aki belehalt sérüléseibe - írja a brit Times. Az eset még júniusban történt, de csak most került nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Belehalt a propagandaháborúba egy afgán lány - írja a brit Times. A lány Helmand tartományban szenvedett halálos sérüléseket, amikor eltalálta egy brit repülőgépről kidobott szórólapcsomag. Az eset még június 23-án történt, de csak most került nyilvánosságra. A brit légierő C130 Herculese Helmand falusi vidékei felett repülve dobált szórólapokat. A papírokat tartalmazó, 14-18 kilogrammos dobozoknak elvileg még a levegőben ki kell nyílniuk, az egyik azonban nem nyílt ki, és ráesett a lányra.

A brit védelmi tárca szerint szerencsétlenül alakult a lány sorsa, amikor súlyos sérüléseivel egy helyi kórházba vitték a szomszédos Kandahár tartományban, ahol a kezelés után elhunyt. "Normális esetben, ha egy civil megsérül, például kereszttűzbe kerül, akkor a katonák magukkal viszik Camp Bastionba, a brit tábori kórházba, ahol a lehető legjobb kezelést kapja - magyarázta a brit Timesnak egy védelmi minisztériumi illetékes, aki szerint nem kizárt, hogy ott megmenthették volna a lányt.

Azt nem tudták megmondani, milyen szórólapokról volt szó. Útmenti pokolgépekre, aknaveszélyre figyelmeztető anyagokat szoktak ledobni, nem kizárt, hogy az augusztus 20-i elnökválasztásra készülve, a közelben lévő szavazóhelyiségek hollétéről tájékoztattak a papírok vagy a tálibellenes pszichológiai hadviselés keretében ledobott propaganda-, esetleg általános tájékoztatóanyagok voltak.

A tárca vizsgálja, miért nem nyílt ki a papírdoboz, és közölték, megtették az intézkedéseket, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyen eset. "Ha családja kártérítési igénnyel lép fel, feltétlenül megfontoljuk" - mondta egy illetékes a lapnak. Korábban is volt példa hasonló esetre, de szórólapokkal még nem fordult elő, csak repülőről ledobott segélyszállítmányokkal, vagy a katonáknak szánt utánpótlás-csomagokkal.

Afganisztánban ebben az évben 1500 ártatlan áldozata volt a harcoknak. A civilek haláláért 68 százalékban a lázadók, 23 százalékban a nemzetközi - NATO- és ISAF- erők felelősek. Azt nem tudni, hogy a fennmaradó tíz százaléknyi civil haláláért, melyik felet terheli a felelőség - írja a Times.