Lesújtott a brit bulváróriás a Munkáspártra

Vágólapra másolva!
Látványosan megvonta támogatását a kormányzó brit Munkáspárttól a legnagyobb bulvárlap, a Sun. A legolvasottabb brit lap a munkáspárti kongresszus idejére időzítette lépését, amellyel komoly csapást mért az egykor mintaszerűnek tekintett, mára rendkívül népszerűtlen baloldali pártra és Gordon Brown miniszterelnökre.
Vágólapra másolva!

Nem a Sun, hanem a brit szavazók döntik el a választást - jelentette ki Gordon Brown brit miniszterelnök, miután a bulvárlap címlapján látványosan megvonta támogatását a kormányzó Munkáspárttól. A Sun - a legnagyobb példányszámú brit újság - a munkáspárti kongresszus idejére időzítette lépését, amellyel a brit Guardian szerint pszichológiai csapást mért az egykor világszerte mintának tekintett Munkáspártra és Gordon Brown miniszterelnökre.

A Sun, amely 1997 óta a Munkáspárt - és a korábbi miniszterelnök, Tony Blair - támogatására szólította fel a választások előtt olvasóit, szerdai címlapjára hatalmas betűkkel azt írta ki: "A Munkáspárt elvesztette [támogatásunkat]!" "Tizenkét évvel ezelőtt Nagy-Britannia változásért kiáltott, és elfordult az akkori megosztott és kimerült kormánytól. Ma ismét itt tartunk" - írja a lap vezércikkében.

"1997-ben az új Munkáspárt maga mögött hagyta a régi szélsőbaloldali dogmákat, és úgy tűnt, egy energikus és karizmatikus vezető segítségével kiutat kínál a zsákutcából. (...) De a munkáspárti kormányok rossz teljesítményt nyújtottak, miközben túlzottan és fölöslegesen beleavatkoztak az állampolgárok életébe" - mondta ki az ítéletet a bulvárlap a Munkáspárt fölött, majd a konzervatívok, a toryk és jelöltjük, David Cameron támogatására szólított fel.

A kormányfő visszautasította a Sun vádjait, mondván, ő maga a hírek miatt olvas újságot, és nem propagandára kiváncsi. A BBC elemzője szerint Brown szavai ellenére a lap támogatásának elvesztése érzékeny csapást mér a Munkáspártra. Az elmúlt harminc évben a Sun mindig a soron következő nyertes pártokat támogatta.

Kijelentette azt is, hogy nem hajlandó lemondani miniszterelnöki vagy pártelnöki posztjáról a 2010 júniusára kitűzött brit választások előtt. A Sun megjelenése előtt néhány órával a munkáspárti kongresszuson próbált lelket önteni a pártba, és felszólította a tagokat, hogy küzdjenek a szavazatokért. Az utóbbi hetekben Brown és munkatársai a Guardian szerint nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy saját pártjukat meggyőzzék, képes a győzelemre.

A Munkáspárt hosszú ideje rendkívül népszerűtlen Nagy-Britanniában. A kilencvenes évek közepén és végén a baloldal megújítójának tartott párt a júniusi európai parlamenti választáson csúfos vereséget szenvedett, kevesebb mint a voksok 16 százalékát kapta. A pártot belharcok is gyengítették, számos kormánytag bejelentette távozását, és többen jelezték, szeretnék, ha Brown lemondana. (Brown két évvel ezelőtt foglalta el a kormányfői hivatalt, miután a ciklus közben felállt az addigi kormányfő, Tony Blair.) A távozását követelők mellett a kormányfőnek egyszerre kell szembenéznie a briteket különösen keményen sújtó világgazdasági válsággal, saját személyes hitelvesztésével és az általános brit politikai krízissel.