Bezöldülve előzné le Amerikát Kína

Vágólapra másolva!
Még szürkék a napok a kínai városokban, de már telepítik az erdőket, és építik a szélerőműveket. Az óriási gazdasági növekedését súlyos szennyezések árán produkáló ázsiai ország elhatározta, hogy rálép a zöld útra, és csatlakozik a klímaváltozás elleni harc élbolyához is. A váltás persze nem lesz könnyű, de az amerikaiak már tartanak tőle, hogy a kínaiak lekörözik őket.
Vágólapra másolva!

"Feketét fújok ki az orromból, és a barátom kontaktlencséje fél nap alatt beszürkül" - számolt be a sanghaji légszennyezettségről szerzett személyes tapasztalatairól az [origo]-nak Haraszti Anna. Hasonló élményei vannak a Pekingben élő Bangó Attilának is, aki szerint a szmog miatt 80 százalékban szürkék a napok, és a város fekvése miatt a levegő is nehezen mozdul ki a völgyből.

Több százmillió kínai városlakónak vannak hasonló élményei, mert bár a hatalmas ázsiai ország az utóbbi három évtizedben bekerült a világ tíz legfejlettebb gazdasága közé, növekedése több évben is 10 százalék fölötti volt, ennek azonban nagy ára volt. 2008-ra Kína vált a világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátójává (a világ üvegházgázainak 20 százalékát bocsátják ki), és ott találhatók a világ legszennyezettebbnek tartott városai.

Ezen akar most gyökeresen változtatni az ország kommunista vezetése: elhatározták, hogy új, zöldebb útra lépnek. Hu Csin-tao kínai elnök szeptember 22-én, az ENSZ közgyűlésével párhuzamosan tartott klímakonferencián kijelentette: "Arra fogunk törekedni, hogy visszafogjuk a szén-dioxid-kibocsátásunkat, és 2020-ra a 2005-ös szintre állítsuk be azt." Azt mondta, hogy a megújuló energiaforrásokat és az atomenergiát az eddigieknél is komolyabban aknázzák majd ki, 40 millió hektár új erdőt akarnak ültetni, és az erdőkben rejlő kitermelhető faáru mennyiségét 2020-ra 1,3 milliárd köbméterre akarják emelni (ez az úgynevezett Kínai Zöld Fal terve), klímabarát technológiákat szeretnének alkalmazni, és a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát 2020-ra 15 százalékra emelnék.

Mint a szovjetek a szputnyikkal

A fordulatot és Hu Csin-tao bejelentését üdvözölték a nyugati környezetvédő aktivisták is, és többen rámutattak, hogy Kína aktívabbnak tűnik a klímaváltozás elleni küzdelemben, mint az Egyesült Államok, pedig az új elnök, Barack Obama azt ígérte, hogy az amerikaiak vezető szerepet fognak betölteni. A New York Times egyik legismertebb publicistája, a globalizációs kérdésekkel foglalkozó Thomas L. Friedman vasárnap megjelent cikkében például azt írta, hogy ha egy történész majd visszanéz a 21. század első évtizedére, akkor nem a gazdasági válságot fogja a legfontosabb eseménynek tartani, hanem azt, hogy a kínaiak eldöntötték: "Vörös Kínából Zöld Kínává" válnak.

ForrA!s: [origo]
A kínai ipar óriási mennyiségű káros anyagot zúdít a világra

A kínaiak rákényszerültek erre a döntésre Friedman szerint, hisz a kínai népesség lassan "nem tud lélegezni, nem tud úszni, nem tud halászni, nem tud gazdálkodni és nem tud inni a szennyezés következtében". Friedman szerint a helyzet hasonló, mint amikor 1957-ben a szovjetek a szputnyik kilövésével elsőként bocsátottak fel egy eszközt az űrbe, megelőzve Amerikát. Friedman szerint a kínai zöld váltás is ilyen lehet - megint lekörözik Amerikát.

Hosszú út előtt állnak

Persze Kínának még sok tennivalója van. A szén mint fő energiaforrás (a kínai áramtermelés 80 százalékát adja), illetve a hatalmas autópark által kipufogott gázok büdössé és mocskossá tették Kína jelentős részét. Egyre többe ember vásárol autót, egyre nő az energiát a vidéknél jóval nagyobb mértékben fogyasztó városok lakossága.

Forrás: windaction.org
Szélerőműpark Amerikában - Kína is ilyenekkel tűzdelné tele szeles térségeit

A kínai Xinhua hírügynökség szerint az Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kínában elnevezésű, 2012-ig tartó programba 6,75 millió dollárnyi pénzt fektet be a távol-keleti ország. A kizöldülését elősegítő projektben tanácsadóként részt vesz Nagy-Britannia és Svájc is - írja az AFP. A program az éghajlatváltozás növénytermesztési, vízgazdálkodási, állattenyésztési, természeti katasztrófai és emberi egészségi hatásait vizsgálja majd, ezekre fogják keresni a válaszokat a szakértők.

Nagy kihívások előtt áll tehát Kína, az ázsiai ország azonban már bizonyította, hogy ha valamit elhatároz, akkor mindent megtesz azért, hogy meg is valósítsa. A Pekingben élő Kovács Gábor szerint már a város körül is körül komoly erdőtelepítés zajlik. Az erőműveket "a legmodernebb korom-, por- és kénleválasztókkal építik" - írta az energetikai szektorban dolgozó férfi, a képet azonban árnyalta azzal, hogy ha elromlanak ezek a szűrők, nem szokták leállítani az erőműveket, így azok káros anyagokat ontanak magukból megjavításukig. Az ivóvíznek pedig szerinte "pocsék íze van", de bevizsgáltatta Budapesten, és tisztábbnak bizonyult, mint a magyar főváros ivóvize.