Bajnai szerint Obama hálás Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Hálás Magyarországnak Barack Obama a guantánamói rab befogadásáért, és a magyarországi válságkezelést is nagyon impresszívnek tartja - mondta csütörtökön Bajnai Gordon miniszterelnök, aki az elmúlt napokban kétszer is találkozott az amerikai elnökkel a New Yorkban, ahol az éves ENSZ-közgyűlés zajlik. Bajnai nyilatkozatából ugyanakkor kiderül az is, a magyar miniszterelnök sem igazán bízik abban, hogy összejön egy hivatalos találkozó az amerikai elnökkel.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök köszönetet mondott Magyarországnak az USA melletti kiállásért - közölte csütörtökön Bajnai Gordon miniszterelnök, aki az ENSZ Közgyűlésén, New Yorkban találkozott Obamával. Bajnai az elmúlt néhány napban kétszer is összefutott az amerikai elnökkel, egyszer a közgyűlésen, egyszer pedig az amerikai elnök által adott előző esti fogadáson.

Mint mondta, Obama külön megköszönte Magyarországnak a guantánamói fogoly befogadását. "Köszönetet mondott Magyarország kiállásáért, azért, amit tettünk, például Guantánamo ügyében" - fogalmazott a kormányfő. Bajnai múlt szerdán jelentette be, hogy Magyarország befogad egy ártatlan rabot a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból, amelybe korábban terrorizmus gyanújával vittek rabokat bírósági ítélet nélkül. (Erről részletesen itt olvashat).

A kormányfő szerint Obama a magyar válságkezelésről is beszélt vele: "Nagyon impresszívnek nevezte azt, ami Magyarországon történik... Nagyon világos véleménye van az elmúlt hónapok eseményeiről" - fogalmazott. Bajnai kormánya céljairól azt mondta Obamának, hogy szeretnék, ha "Magyarország nem a probléma, hanem a megoldás része lenne a világ fontos ügyeiben, meg a saját ügyeiben is".

A miniszterelnök korábban szeretett volna hivatalos találkozót is kérni az amerikai elnöktől, ez azonban eddig nem sikerült, és jelenleg nincs is napirenden. "Nem beszéltünk erről, nem is volt ez téma" - mondta Bajnai az esetleges washingtoni látogatásról.

Hozzátette: egy találkozónak természetesen van jelképes jelentősége, "de ennél sokkal fontosabb, hogy az a szövetségesi viszony, az a gazdasági együttműködés, amely Magyarország és az Egyesült Államok között van, hogyan alakul". "Az amerikai elnöknek nyilván ezer dolga van a válságkezeléssel, nem könnyű egy ilyen találkozót összehozni" - tette hozzá.