Áramhiányra készül a brit kormány

Vágólapra másolva!
Nyolc éven belül súlyos áramhiány alakulhat ki Nagy-Britanniában - írja az Independent egy kormányzati számításra hivatkozva. 2017-re egy egész város ellátásához szükséges áram hiányozhat a rendszerből.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia széles körű áramkimaradások elé néz, először az 1970-es évek óta - írja az Independent egy kormányzati dokumentumra hivatkozva. Az irat szerint nyolc év múlva nagyobb lesz a háztartások és cégek áramigénye, mint a rendelkezésre álló áramforrás.

Az áramszünetről szóló számítások a szénalapú energiaforrások fokozatos lecseréléséről szóló kormányzati tervben jelentek meg. A dokumentum szerint 2020-ra 40 százalékra kell feltornázni a megújuló energiaforrások arányát az energiatermelésen belül.

A tervben szereplő számítások szerint 2017-re 3000 megawattnyival marad majd el az áramtermelés a fogyasztók igényeitől, ami megfelel Nottingham éves áramfogyasztásának.

A konzervatívok szerint a munkáspárti kormány alábecsüli a probléma súlyát, optimista számításokra építi előrejelzését, mert ennél jóval súlyosabb áramhiány fenyeget. Utoljára az 1970-es években, a bányászok sztrájkja idején vezettek be áramkorlátozást Nagy-Britanniában.