Irán újra tárgyalna atomprogramjáról

Vágólapra másolva!
Mielőtt a vezető hatalmak az Irán elleni szigorúbb szankciókról döntenének, az ország új javaslattal állt elő nukleáris programjáról. Egyelőre nem tudni, miről szól a javaslat, az biztos, hogy Irán újrakezdené a tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Irán új javaslatot dolgozott ki nukleáris programjáról és készen áll a tárgyalások újrakezdésére - mondta a BBC tudósítása szerint Saeed Jalili, a nukleáris tárgyalásokért felelős iráni tisztségviselő az iráni állami televízióban. A bejelentést valószínűleg azért mostanra időzítették, mert szerdán a világ vezető hatalmai az Irán elleni szigorúbb ENSZ-szankciókról készülnek tárgyalni. I

Irán az ENSZ Biztonsági Tanács mind az öt állandó tagjának (az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Kínának és Oroszországnak), valamint Németországnak is elküldi az új javaslat szövegét. A javaslat tartalmáról egyelőre semmit nem ehet tudni - írja a BBC.

Túlbecsüli a Nyugat az iráni atomprogram jelentette fenyegetést - mondta Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója aBulletin of the Atomic Scientists című lapak adott interjúban. Szerinte semmi sem utal arra, hogy Teherán rövid időn belül nukleáris fegyverre tehet szert.

Iránra hosszú ideje nemzetközi nyomás nehezedik, hogy leállítsa atomprogramját. Legutóbb Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szólította fel a nemzetközi közösséget európai körútján, hogy szigorúbban lépjen fel Irán ellen.