Újabb kínai gyerekek kaptak ólommérgezést

Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz kínai gyerek vérében találtak rendkívül magas ólomszintet. Néhány lét alatt ez már a harmadik eset, hogy a mérgező anyagot kimutatják gyerekek szervezetében. A szülők a közeli ipari parkot hibáztatják, a hatóságok tagadnak.
Vágólapra másolva!

Néhány hét leforgása alatt immár a harmadik ólommérgezéses esetre derült fény Kínában: ezúttal több mint kétszáz gyerek vérében találtak rendkívül magas ólomkoncentrációt - írta hétfőn a China Daily című kínai lap.

Az egészségügyi hatóságok közel ezer gyereket vizsgáltak meg a dél-kínai Kunming város környékén, és a vérükben literenként 0,1 milligrammot meghaladó ólommennyiséget találtak - közölte az angol nyelvű lappal egy orvos. A gyerekek szülei az állítják, hogy egy közeli ipari park okozta az ólommérgezést, de ezt a helyi környezetvédelmi hivatal tagadják.

Kínában a közelmúltban 1300 - más források szerint több mint kétezer - gyermek szenvedett ólommérgezést két gyártól. A Senhszi (Shaanxi) és Hunan tartományokban működő két üzemet augusztus közepén bezárták, s elrendelték további fémolvasztók átvizsgálását.

Az ólom megtámadja a szervezet idegrendszerét, károsítja a vérképző szerveket, és több más egészségügyi ártalmat is okoz. Kínában a környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt mindennaposak az üzemi balesetek és a különféle szivárgások. Az elmúlt évtizedekben lezajlott gyors gazdasági fellendülés nyomán rendkívül szennyezettek az ázsiai ország folyói.