Vágólapra másolva!
Nehéz körülmények között dolgoznak és lassan haladnak a kaliforniai bozóttűz megfékezéséért küzdő tűzoltók. A lángok 170 négyzetkilométert perzseltek már fel, és tartani lehet tőle, hogy ez a terület néhány napon belül megduplázódik.
Vágólapra másolva!

A Kalifornia államban pusztító bozóttüzekkel küzdő tűzoltók szerint a lángok továbbra is nagyon veszélyesek - írja a BBC. A forróságban könnyen terjed a tűz a sűrű, száraz bokrokon, és már 12 ezer épületet fenyeget. Vasárnap két tűzoltó életét vesztette, amikor Los Angelestől északra a lángok átcsaptak a járművükön, és az legurult a hegyoldalon. "Haladunk, de a folyamat nagyon lassú és veszélyes. Meg kell várnunk, hogy a tűz jöjjön el hozzánk" - mondta a BBC-nek Mike Dietrich Los Angeles-i tűzoltó.

A tűz az elmúlt napokban egyenletesen terjedt tovább, vasárnapra megkétszereződött. Dietrich szerint elképzelhető, hogy a következő napokban ismét megduplázódik a lángok sújtotta terület. Eddig 6600 otthont ürítettek ki a hatóságok. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó szükségállapotot rendelt el az érintett területeken, és kijelentette, hogy a tűz "még egyáltalán nincs ellenőrzés alatt".

A tűz televíziós adótornyokat is veszélyeztet, mindegyik fő Los-Angelesi tévécsatorna érintett. A tornyok a Wilson hegyen vannak, Pasadena város közelében. A tűzoltók jelenleg a hegyen dolgoznak: irtják a bokrokat és tűzgátló anyagot spriccelnek szét, hogy megóvják a tornyokat.

Mintegy 2500 tűzoltó dolgozik a bozót- és erdőtüzek megfékezésén, amelyek már eddig is 170 négyzetkilométernyi területen égették fel a növényzetet. A környék meredek, göröngyös dombjai is nehezítik a munkájukat.