Bukást érez Afganisztánban az amerikai parancsnok

Vágólapra másolva!
Nem működik a jelenlegi afganisztáni stratégia, az országban bizalmi válság alakult ki - szerepel az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok parancsnokának új jelentésében. Stanley McChrystall tábornok több javaslatot is tesz ennek megoldására a BBC által idézett dokumentumban.
Vágólapra másolva!

Nem működik az USA jelenlegi afganisztáni stratégiája - áll Stanley McChrystall tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok parancsnokának nem sokkal az afganisztáni választások után elkészített jelentésében.

A tábornok szerint az amerikai csapatok elsődleges feladata az afgán állampolgárok megóvása kell, hogy legyen, mivel az emberek körében bizalmi válság alakult ki, mert nem érzik úgy, hogy javított volna az életükön a tálibok elleni háború - írja a BBC a hamarosan nyilvánosságra kerülő dokumentumról.

McChrystall szerint ez a feladat egyelőre az amerikaiakra hárul, mivel az afgán hadsereg még három évig nem lesz képes átvenni az irányító szerepet, a rendőrségnek pedig még tovább fog tartani, amíg önállóan is alkalmas lesz ellátni a feladatát. A tábornok azt is javasolja, hogy a falvakat ne csak elfoglalják a táliboktól, hanem tartsák is meg.

A jelentésben az is szerepel, hogy a tálib harcosokat le kellene foglalni, például, ha munkalehetőséget kínálnának, a probléma jelentős része magától megoldódna. Ebben a dokumentumban nem szerepel javaslat a csapatok számának változtatására, arról egy későbbi időpontban kiadott jelentés szól majd - írja a BBC.

Az afganisztáni hadi stratégián legutóbb Barack Obama elnökké választása után változtattak az amerikaiak, amikor az Irakban korábban már bevált csapaterősítést alkalmazták. Obama első intézkedései között szerepelt például 17 ezer katona Afganisztánba vezénylése, ám a két ország eltérő helyzetéből fakadóan már akkor is kérdéses volt, elegendő lesz-e a több katona a sikerhez (az iraki és az afganisztáni stratégiáról korábbi cikkünkben olvashat részleteket).