Tartományi parlamenti választások kezdődtek Németországban

Vágólapra másolva!
Egyszerre három németországi tartományban, Szászországban, Türingiában és a Saar-vidéken tartanak törvényhozási választásokat vasárnap. Az őszi országos parlamenti választások előtt a kereszténydemokraták jelenlegi helyzetüket kell, hogy megőrizzék, a szociáldemokrata pártnak viszont előretörésre van szüksége. Összesen mintegy 20 millióan járulhatnak az urnák elé.
Vágólapra másolva!

Törvényhozási választások kezdődtek vasárnap reggel egyszerre három németországi tartományban, Szászországban, Türingiában és a Saar-vidéken. A szavazás az utolsó politikai erőfelmérést jelenti a szeptember végi országos parlamenti választások előtt, kimenetele ily módon befolyásolhatja mind a jelenleg még közösen kormányzó nagy néppártok, mind a kisebb ellenzéki pártok esélyeit és a későbbi koalíciós lehetőségeket.

Az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) számára az igazi tét a párt jelenlegi tartományi pozícióinak megőrzése, a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) azonban mindenképp "sikerélményre", azaz mindhárom tartományban előretörésre van szüksége. Az elmúlt hónapok különböző választásai ugyanis azt bizonyították, hogy a párt népszerűsége mélyponton van, így a vasárnapi szavazás az SPD számára szinte az utolsó esélyt jelenti támogatottságának növelésére.

A vasárnapi tartományi szavazások kimenetele választ adhat arra is, hogy, hogy folytatódik-e a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) országos méretű erősödése, ami növelhetné annak lehetőségét, hogy az őszi parlamenti választások eredményeként Németországban a jelenlegi nagykoalíció helyett konzervatív-liberális koalíció alakul. Arra is választ adhat, hogy a keleti tartományokban tovább növekszik-e az egykori keletnémet kommunista utódpártot magában foglaló Baloldal pártjának támogatottsága. Az előzetes felmérések egyébként arra utaltak, hogy a Baloldal a nyugati Saar-vidéken is erősödhet.

Megfigyelők meglehetős aggodalommal azt jövendölik, hogy Szászország parlamentjébe ismét bekerülhet a sokak által neonácinak bélyegzett szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), amely egy másik keleti tartományban, Türingiában is erősödhet.

A három tartományi parlamenti választással egy időben a népes Észak-Rajna-Vesztfália tartományban helyhatósági választások kezdődtek, így összességében a politikai naptár szerinti "szuperválasztási vasárnapon" több mint 20 millióan járulhatnak az urnák elé. A szavazóhelyiségeket este 18 órakor zárják, s az első előrejelzések rögtön ezt követően várhatók.