Vádat emelt az ügyészség Ehud Olmert ellen

Vágólapra másolva!
Kenőpénz elfogadásával, hivatali visszaéléssel és jövedelem eltitkolásával vádolta meg az ügyészség Ehud Olmert korábbi izraeli miniszterelnököt. A volt kormányfő tagadja az ellene felhozott vádakat, közleménye szerint a bíróságon ki fog derülni, hogy ártatlan.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az ügyészség vasárnap Ehud Olmert korábbi izraeli miniszterelnök ellen, csalás, hatalommal visszaélés és jövedelem eltitkolása miatt - közölte Menahem Mazuz főügyész. Olmert mellett vádat emeltek kabinetfőnöke, Sula Zaken ellen is.

Olmert a vád szerint még Jeruzsálem polgármestereként egy kenőpénzt tartalmazó borítékot fogadott el Moshe Talansky amerikai üzletembertől. A volt kormányfő elismeri, hogy átvett pénzt Talanskytól, de szerinte az hivatalos adomány volt polgármesteri újraválasztási kampányához.

Az ügyészség emellett azzal is vádolja Olmertet, hogy többször számolta el hivatalos útjainak repülőjegyeit, amivel "jelentős összegekhez" jutott törvénytelenül. A harmadik vádpont szerint Olmert ipari és kereskedemi miniszterként befektetési lehetőségekhez juttatta egy barátját, Uri Mesznert.

Ez az első eset, hogy egy volt kormányfőt vád alá helyeznek Izraelben. A volt miniszterelnök, aki ártatlannak mondja magát, tavaly szeptember 21-én lemondott funkcióiról, miután a rendőrség vádemelési indítványt tett ellene. Végül ez év március 31-én távozott hivatalából, miután a februári választások nyomán kinevezték utódját Benjámin Netanjahu személyében.

A volt miniszterelnök - aki 1993 és 2003 között állt Jeruzsálem élén, s 2003-tól 2006-ig volt kereskedelmi és ipari miniszter - tagadja, hogy bármi törvénybe ütközőt tett volna. Szóvivője útján nyilatkozatot adott ki, miszerint bízik abban, hogy végleg tisztára tudja mosni a nevét. Amennyiben elítélik, több év börtönbüntetésre számíthat.