Az ellenzék győzött a japán választásokon

Vágólapra másolva!
Elsöprő győzelmet aratott a japán parlamenti választásokon az ellenzéki Japán Demokrata Párt. A nem hivatalos végeredmények szerint a párt a 480 képviselői helyből több mint háromszázat szerzett. Az országot 1955 óta kormányzó Liberális Demokrata Párt vezetői elismerték történelmi vereségüket.
Vágólapra másolva!

Az első részeredmények szerint óriási győzelmet aratott a japán parlamenti választásokon az ellenzéki Japán Demokrata Párt (DPJ), míg az országot 1955 óta folyamatosan - mindössze egy 11 hónapos megszakítással - kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) történelmi vereséget kénytelen elkönyvelni.

A helyi idő szerinthétfő hajnalban nyilvánosságra hozott eredmények szerint az LDP mindössze 119 mandátumot szerzett a 480 fős törvényhozásban, míg a legnagyobb ellenzéki erő, a DPJ 308 képviselői helyet, vagyis abszolút többséget szerezett. A LDP koalíciós partnere, az Új Komeito nevű konzervatív buddhista párt 25, míg a kisebb ellenzéki szervezetek és a független jelöltek összesen 32 mandátumhoz juthatnak.

A konzervatív LDP-t vezető Aszo Taro kormányfő elismerte pártja történelmi vereségét. Aszo magára vállalta a felelősséget és bejelentette lemondását a pártelnöki posztról. Vasárnap benyújtotta lemondását az LDP főtitkára, Hoszoda Hirojuki és két másik pártvezető is. Az LDP nevében nyilatkozó Tamura Kotaro a BBC-nek azt mondta: "Túl sok hibát vétettünk. Nagyon lényeges hibákat. Háromszor váltottunk miniszterelnököt választások nélkül."

A Japán Demokrata Párt vezetője, Hatojama Jukio már meg is kezdte a kormányalakítási tárgyalásokat: vasárnap este bejelentette, hogy korábbi ígéretéhez híven bevonja a koalícióba a Szociáldemokrata Pártot és az Új Néppártot. "Mi nem leszünk arrogánsak, hallgatni fogunk a népre" - ígérte győzelmi beszédében Hatojama, aki szerint "az emberek dühösek a politikára és a kormányzó koalícióra".

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Hatojama rózsával jelzi pártja győztes jelöltjeit

DPJ történelmi változást ígér, költségtakarékosságot, adókedvezményeket, és a törvényhozásra túl nagy befolyással bíró bürokraták megzabolázását szorgalmazza, illetve jóléti intézkedéseket ígért. Ígéretei között van az is, hogy a jelenleginél kiegyensúlyozottabb viszonyt alakít ki az Egyesült Államokkal. A Fehér Ház ennek ellenére azt közölte: remélik, hogy fennmarad a szoros amerikai-japán szövetség.

A 62 éves Hatojama valaha maga is az LDP tagjaként kezdte politikai karrierjét, de 1993-ban elhagyta a pártot. A Japan Times című angol nyelvű lap szerint a leendő kormányfőnek a vérében van a politika, márcsak azért is, mert nagyapja, Hatojama Icsiró szintén Japán miniszterelnöke volt 1954 és 1956 közt.