Eltemették a szovjet himnusz íróját

Vágólapra másolva!
A moszkvai Novogyevicsij-kolostor kimagasló személyiségek számára fenntartott temetőjében helyezték végső nyugalomra a csütörtökön elhunyt Szergej Mihalkovot, a szovjet és az orosz himnusz íróját. Mihalkov kétszer írta át az eredetileg is általa költött szöveget: egyszer Sztálin halála után, egyszer pedig Vlagyimir Putyin utasítására. Az orosz Kommerszant "össz-szövetségi jelentőségű udvaroncnak" nevezte.
Vágólapra másolva!

Eltemették szombaton Moszkvában Szergej Mihalkovot, a szovjet és az orosz himnusz csütörtökön, életének 97. évében elhunyt szövegíróját Mihalkovot a Novogyevicsij-kolostor kimagasló személyiségek számára fenntartott temetőjének egyik díszsírhelyén helyezték végső nyugalomra. Dmitrij Medvegyev orosz államfő a "hazai irodalom klasszikusaként" emlékezett meg az elhunytról.

Mihalkov főleg gyermekverseket, szatirikus meséket és színdarabokat írt, jóllehet egykor népszerű gyermekverseit a mai fiatalok már nem ismerik. Igazán híressé azzal vált, hogy Sztálin megbízta az Internacionálét felváltó szovjet himnusz szövegének megírásával.

Sztálin halála után ő írta ki abból a változatból a dicsőített diktátort, majd amikor Vlagyimir Putyin elnökként visszaállította az időközben elvetett szovjet himnuszt, Mihalkov írt új szöveget Alekszandrov eredeti zenéjéhez.

A hetvenes évektől éveken keresztül vezette a Szovjet Írószövetséget, és aktív részt vállalt a másként gondolkodók, köztük Alekszandr Szolzsenyicin és Borisz Paszternak üldözésében.

Az orosz Kommerszant "össz-szövetségi jelentőségű udvaroncként" emlékezett meg róla. A lap szerint "amikor kellett, udvari bolond volt, máskor diplomata, ha az kellett, elárult, elítélt valakiket; másokat - ha lehetett - megvédett, néha, nem túlzottan, szenvedett; többnyire azonban a hivatalából adódóan másoknak okozott szenvedést. Volt minden, s közben őszintén tisztelt minden soron következő uralkodót, és szerette az államot... A fő feladat nem az volt, hogy jót tegyen, hanem a túlélés. Híres volt, fiakat nemzett, és azok is híresek lettek: ez a legfőbb érdeme. Ennek érdekében pedig lehet szolgálni, és át lehet harapni valaki torkát, bármit lehet tenni. Aki sikerrel jár, a társadalom oszlopa lesz. Oroszországban a XX. század úgy alakult, hogy a tisztesség és méltóság dolgában igen mélyre kellett süllyedni" - írta a lap.

Szergej Mihalkov két híres fia Nyikita Mihalkov Oscar-díjas orosz s Andrej Koncsalovszkij amerikai filmrendező.