Kivágták a kemény ügyészt teheráni tüntetőperekről

Vágólapra másolva!
Új ügyészt nevezett ki a nemrég hivatalba lépett iráni főbíró abban a perben, amelyet az elnökválasztást követő tüntetések szervezői ellen indítottak. A régi, keményvonalas ügyészt leváltották. A lépés azt jelezheti, hogy mérsékeltebb irányba mozdul az iráni igazságszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Felmentette posztjáról Irán újonnan kinevezett főbírója azt a keményvonalas ügyészt, aki a vádat képviselte a június eleji elnökválasztást követő ellenzéki tüntetők pereiben. Az ellenzékiek által csak "a sajtó mészárosának" csúfolt Száid Mortazavi állt 120 újság bezárása, és újságírók, valamint ellenzékiek tucatjainak bebörtönzése mögött az utóbbi évtizedben. Eltávolítása az iráni igazságszolgáltatás mérsékeltebb irényba mozdulását jelzi - jelentette az AP, a hivatalos iráni hírügynökségre hivatkozva.

Az új főbíró, Szadik Laridzsáni azon kívül, hogy új ügyészt nevezett ki, egyúttal felállíttatott egy háromtagú testületet is, amelynek feladata az lesz, hogy kivizsgálják a vádlottakkal szembeni állítólagos durva bánásmódot. Felmerült ugyanis, hogy többüket megerőszakolták (erről bővebben ebben a cikkben olvashat).

Az őrizetbe vettekkel szembeni kegyetlenkedések nem csak a kormány megítélésén rontottak, de az igazságszolgáltatásba vetett bizalom is megingott. A tüntetésekkel kapcsolatban Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah is mérsékeltebb nyilatkozatot tett a héten (erről itt olvashat).

A tüntetők ellen indult - az ellenzék által csak kirakatpernek bélyegzett - eljárás azonban folytatódik. Több mint száz vezető ellenzéki aktivista ellen emeltek vádat augusztus elseje óta. A többségüket állam- és a vallási vezetés elleni szervezkedéssel vádolják.

Mindannyiukat azokon a tüntetéseket, vagy azokat követően vették őrizetbe, amelyeket a júniusi elnökválasztást követően szerveztek. A tiltakozók azzal vádolták meg választáson nyertesnek nyilvánított Mahmúd Ahmadinezsád kormányfőt, hogy elcsalta a szavazást. A tüntetések leverésekor az ellenzék szerint legalább 69 ember veszette életét.