Megtiltotta a holland bíróság egy lánynak, hogy körbehajozza a Földet

Vágólapra másolva!
Megtiltotta pénteken az utrechti bíróság egy 13 éves holland lánynak, hogy egyedül körbevitorlázza a Földet. A bíróság a kérdésben két hónapra megvonta a szülők döntési jogát is. Az ügy azért került a bíróság elé, mert lány tervét támogató szülők a kérdésben konfliktusba kerültek a lány iskolájával és a holland oktatási minisztériummal.
Vágólapra másolva!

Egyelőre megtiltotta az utrechti családjogi bíróság egy 13 éves holland lánynak, hogy egyedül körbevitorlázza a Földet, ráadásul a kérdésben két hónapra megvonta a szülők döntési jogát.

Laura Dekker ügye úgy került a bíróság elé, hogy a család korábban a lány iskolájával, majd az oktatási tárcával is vitába keveredett. Laura tervét szülei támogatják, és kérték, hogy lányukat 2011 szeptemberéig mentsék fel az iskolalátogatási kötelezettség alól. Ezt az iskola megtagadta, és az oktatásügyi államtitkár is hasonlóan nyilatkozott.

A bíróság pénteken úgy döntött, két hónapig a lány nem indulhat el, aztán majd újra megvizsgálják, elég fejlett-e ahhoz, hogy a veszélyes útra vállalkozzon.

Laura fiatal kora ellenére tapasztalt vitorlázó, és elhatározta, hogy megdönti a kaliforniai Zac Sunderland júliusban felállított világrekordját. A 17 éves amerikai fiú 400 nap alatt körbevitorlázta a földet, így ő a legfiatalabb, aki ezzel büszkélkedhet.

A lányt korábban már holland és brit hatóságok is feltartóztatták, amiért egyedül vitorlázott a tengeren. Idén májusban Lowestoft kelet-angliai kikötői településen gyermekotthonba zárták, apjának kellett onnan kihoznia. Az apa akkor is megengedte, hogy a lány Angliából egyedül hazavitorlázzon.