Sufniban raboskodott a 18 év után előkerült lány

Vágólapra másolva!
Egy fészerekből és sátrakból álló udvari tákolmányban élt az a fiatal nő, aki 18 évvel elrablása után került elő az Egyesült Államokban. Fogvatartója egy rendőrségi rutinellenőrzés miatt bukott le. A nőnek két gyereke is született a zavaros életű férfitól, aki állítja, hogy ha minden részlet kiderül, akkor ezt mindenki egy "szívmelengető" történetnek fogja tartani.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai Antioch egyik lerobbant negyedében, egy ház hátsó udvarában tartotta fogva Jaycee Lee Dugard-t elrablója 18 éven át. Egy sufnikból és rongyos sátrakból összeeszkábált lakhelyet alakítottak ki neki, amelynek létezéséről ugyan tudtak a szomszédok, de állításuk szerint arról nem volt információjuk, hogy bárki is lakott ott - derül ki a New York Times beszámolójából.

A rendőrség csütörtökön közölte, hogy minden valószínűség szerint előkerült Jaycee Lee Dugard, akit 11 éves korában raboltak el otthona közeléből egy buszmegállóban. Mostohaapja még látta is a családi házuk ablakából, ahogy betuszkolták a lányt egy autóba, de nem tudta megakadályozni az emberrablást, a rendőrség pedig később nem akadt az elkövetők nyomára.

A férj és a robot

A rendőrség most őrizetbe vette a fiatal nőt fogságban tartó házaspárt, az 58 éves Phillip Garridót és 55 éves feleségét, Nancy Garridót, akiket az emberrablás elkövetésével gyanúsítanak. A férfit korábban már elítélték nemi erőszak miatt, és rajta volt a szexuális bűnelkövetők listáján is. A férfi bátyja, Ron Garrido a San Francisco Chronicle-nek azt mondta, hogy az asszony egy "robot", aki férje minden kívánságát teljesíti.

A 29 éves Dugardnak két gyermeke is született Phillip Garridótól, akik most 11 és 15 évesek. "Soha nem mentek iskolába, soha nem mentek orvoshoz" - mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón Fred Kollar, El Dorado megye seriff-helyettese, aki szerint a nőt és a gyerekeket teljesen elzárták a külvilágtól.

Egy igazoltatás hozta a fordulatot

A New York Times szerint kedd délután a berkeley-i Kalifornia Egyetemen egy rendőr igazoltatta a vallási iratokat osztogató Garridót, és az adategyeztetés során kiderült, hogy a férfi feltételesen van szabadlábon. Szerdán behívták a próbaidősökkel foglalkozó hivatalba, ahova Garrido felesége mellett elhozta az Allissa néven bemutatott Jaycee Lee Dugard-t és két közös gyereküket is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Phillip és Nancy Garrido

A pártfogói felügyeletet ellátó tiszt számára ez gyanús volt, mert többször is járt Garrido otthonában, de soha nem találkozott a fiatal nővel és a gyerekekkel. A beszélgetés során Dugard felfedte kilétét, majd később maga Garrido is közölt olyan információkat, amelyek a 18 évvel ezelőtti emberrablásra utaltak - derült ki Kollar sajtótájékoztatóján.

Dugard családját értesítették, ők a helyszínre utaztak. A fiatal nő mostohaapja, Carl Probyn újságíróknak azt mondta, szeretnék, ha a Garrido-házaspár és esetleges bűntársaik a lehető legsúlyosabb büntetést kapnák.

"Le lesznek nyűgözve"

Phillip Garrido nyilatkozott egy helyi tévécsatornának, a KCRA 3-nak, és azt állította, hogy fordulat fog beállni az ügyben, és "maguk teljesen le lesznek nyűgözve". "Az egy gusztustalan dolog volt, ami az elején történt velem. De változtattam az életemen és a megértéshez vissza kell nyúlni oda" - fogalmazott a férfi, aki szerint az áldozat olyan információkat fog majd közölni, amelyek alapján ezt végül "a legszívmelengetőbb történetnek fogják tartani".

Bátyja szerint a férfi zavaros életet élt, diákként drogozott, és a középiskola után elmenekült lakóhelyéről, mert félt drogdíler társaitól. A testvér a San Francisco Chronicle-nak elmondta azt is, hogy Phillip Garrido többször beszélt arról, hogy egyházat akar alapítani, a New York Times idézi egy egyházi honlapon közzétett blogbejegyzését, amelyben a férfi arról írt, hogy képes ellenőrzése alatt tartani a hangokat, és szavakat tud kiejteni pusztán a "mentális erejével".