Castro: Amerika el akarja távolítani Chávezt

Vágólapra másolva!
Fidel Castro szerint az Egyesült Államok meg akarja szerezni a venezuelai olajmezőket, és ezért meg akarja buktatni Hugo Chávez szocialista forradalmát és kormányát. Castro egy argentínai csúcstalálkozó előtt közölte álláspontját. A csúcsot a Kolumbiába tervezett amerikai támaszpontok miatt hívták össze.
Vágólapra másolva!

Fidel Castro szerint az Egyesült Államok arra törekszik, hogy felszámolja Hugo Chávez venezuelai elnök "forradalmi kormányát". A visszavonult kubai vezető csütörtökön egy hivatalos közleményben azt írta, hogy Washington a Kolumbiával kötött támaszpontszerződéssel azt akarja elérni, hogy az amerikai haderő "lőtávolán belülre" kerüljön Dél-Amerika, vagyis hogy amerikai katonák néhány órán belül ott teremhessenek bárhol a kontinensen.

Az Egyesült Államok nemrégiben Kolumbiával egy olyan elvi megállapodást kötött, amely szerint amerikai katonák hét kolumbiai támaszpontot igénybe vehetnek. Az indoklás szerint Washington azért küldhetné katonáit Kolumbiába, hogy azok segítsék a helyi fegyveres erőket a kábítószercsempészek és a gerillaszervezetek elleni harcban.

Castro cinikusnak minősítette ezt az érvelést, és szerinte az Egyesült Államok a Latin-Amerikában tevékenykedő szervezett bűnözés legnagyobb fegyverszállítója.

A közleményt egy nappal azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy pénteken az argentínai Barilochéban összeülnek a Dél-amerikai Nemzetek Uniójába (Unasur) tömörült tizenkét ország államfői, hogy - Álvaro Uribe kolumbiai elnök jelenlétében - tanulmányozzák Bogotá és Washington katonai megállapodását.

Castro szerint az Egyesült Államok azért akarja a venezuelai "bolivári" forradalmat feltartóztatni, hogy ellenőrzése alá vonja a dél-amerikai ország gazdag kőolaj- és ásványkincseit, mert az amerikai "birodalom" nem akar versenyre kelni a hátsó udvarában feltörekvő gazdasági konkurenciával.

Fidel Castro az utóbbi időben ismét egyre aktívabb. Az utóbbi hónapban először egy friss fénykép, majd egy videófelvétel is előkerült a láthatóan jó formában lévő volt kubai vezetőről. Fidel Castro betegsége miatt már átadta a hatalmat testvérének, Raúlnak, de olykor kiad hasonló közleményeket.