Robbanástól tart a magyar-szlovák vitát elemző Financial Times

Vágólapra másolva!
Az európai kisebbségek helyzetének veszélyeire figyelmeztet a szlovák-magyar vitát elemző cikkében a Financial Times. A brit üzleti lap szerint a konfliktus kérdéseket vet fel az Európai Unió hatékonyságával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

"Birodalmi szellemek kísértik Európát" - ezzel a címmel közölt cikket a Financial Times a magyar-szlovák diplomáciai feszültségekről. A tekintélyes brit üzleti lap honlapján megjelent írás nem foglal állást a vitában, és nem is elsősorban a két ország közti szembenállás részleteire koncentrál, hanem arra, hogy a konfliktus mit jelent az egész Európai Unió számára.

Az újság emlékeztet arra, hogy a Sólyom László államfő Szlovákiából való kitiltása körüli diplomáciai bonyodalmak hátterében a kisebbségek ügye, és még konkrétabban a lap által "durva" jelzővel illetett szlovák nyelvtörvény áll.

"Komárom nem Mosztár; ez nem a Balkán. De a vita felvet kérdéseket a schengeni egyezménnyel (amely elvileg a legtöbb európai határ megnyitásáról szól), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetről (amely képtelen volt rendezni a vitát) és az EU-ról (amely elhatárolta magát a történtektől)" - írja a Financial Times, amely szerint nyilvánvaló, hogy az EU-tagság nem oldotta meg a kisebbségi problémákat.

A lap szerint a helyzet sokkal rosszabb az EU-n kívül, délen és keleten, ahol Oroszország a kisebbségeket ürügyként használja saját hatalmi céljai érdekében. Az újság figyelmeztet ugyanakkor arra, hogy "veszélyes az önelégültség a kisebbségekkel kapcsolatban", ezek a problémák ugyanis évekig is meglapulhatnak, mielőtt felrobbannak. "Európának követelnie kell a kisebbségek védelmét - az EU-n belül és kívül egyaránt - de keményen bírálnia kell azt, ha kotnyeleskedő kívülállók kihasználják őket" - zárja cikkét a Financial Times.