Sosem látott szárazság fenyeget Irakban

Vágólapra másolva!
Irakban már egész városokat kell kitelepíteni a vízhiány miatt, mely közel kétmillió embert fenyeget. A fenyegető szárazság fő oka az Eufrátesz vizének túlhasználása, a szomszéd országok azonban nem túl segítőkészek az ügyben. Van olyan iraki, aki szerint Szaddám Huszein diktátor idején sem volt ilyen súlyos a helyzet.
Vágólapra másolva!

Irak déli részén közel 2 millió ember maradhat ivóvíz és áram nélkül - írja a Guardian. Évezredek óta ez lehet a legsúlyosabb szárazság az országban. Irak negyedik legnagyobb városában, Nasziríjában az utóbbi három hét alatt 50 százalékkal csökkent az egyébként is mérsékelt áramelllátás - az Eufrátesz vízszintjének csökkenése miatt az áramot szolgáltató négy vízi turbina miatt már csak kettő működik.

Ha a folyó szintje további 20 centimétert csökken - amire az előrejelzések szerint minden esély megvan, írja a Guardian -, teljesen elsötétülhet a város.

Délen, ahol a folyó a Satt al-Arab torkolatba ömlik, a vízhiány olyan súlyossá vált, hogy két városból közel háromezer embert már ki is kellett költözetni. "Már nem tudunk mit inni, az állataink mind meghaltak, sokan pedig megbetegedtek" - mondta egy helyi lakos a Guardiannek.

Az utóbbi öt évben rengeteg víztározó és duzzasztógát épült Törökországban, Szíriában és Iránban, melyek mind az Eufráteszt és annak mellékfolyóit használják. Ezt a terhelést pedig már nem bírja a folyó. "Szaddám ideje alatt sem volt soha ilyen súlyos a helyzet" - mondta Nasziríja város kormányzója.

A vízhiány a mezőgazdaságot is sújtja - idén az általában teljes mértékben kihasznált termőföld kevesebb mint felét lehet felhasználni, és a terméshozam is rendkívül gyenge. Egy Eufrátesz menti folyó lakója szerint "elkeserítő a helyzet, a fiatalok már lopni kezdtek, hogy életben maradjanak. A kormánynak megoldást kell találnia."

Az iraki kormány egyelőre kutakat próbál fúrni, és a szomszéd országok együttműködését kéri. Bár Szíriában és Törökországban is szívélyesen fogadták az iraki delegációt, kézzelfogható eredményeket nem hoztak ezek a találkozók a Guardian szerint.