Obamáék külföldön vallatják Amerika ellenségeit a Guardian szerint

Vágólapra másolva!
Komoly vádakkal illette a Guardian című brit lap Barack Obama amerikai elnök kormányát. A lap szerint az Obama-kormányzat sem hagyott fel a kínzásokkal, mindössze átpasszolta azok végrehajtását más országoknak.
Vágólapra másolva!

A Guardian című brit lap szerint az amerikai kormány külföldön kínoztat terrorista tevékenységgel gyanúsított foglyokat, hogy az amerikai törvények ne kössék meg a kezét.

A brit lap emlékeztet a hétfőn nyilvánosságra hozott CIA-jelentésekre, amelyekben elolvasható, hogyan kínozták az ügynökök a terrorizmussal gyanúsított foglyokat. A jelentés a kínzások különböző kifinomult formáit mutatja be: ilyen a kivégzéssel való fenyegetés, a vízbefojtás vagy épp a cigarettafüsttel való kínzás (a módszerekről részletesen ebben a cikkünkben olvashat).

Szerdán újabb dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amelyek a CIA titkos külföldi börtöneiben uralkodó körülményekről árulkodnak. Ezek szerint évekig elzárva tartottak rabokat, gyakran folyamatosan bekötve tartották a szemüket, hosszú időre lebilincselték a lábukat. Olykor 24 órán keresztül erős fény- vagy hanghatásnak tették ki a foglyokat.

Egy 2007-es CIA-dokumentum azt mutatja a Guardian szerint, hogy még akkor is működtek ezek a börtönök, holott George Bush akkori elnök kijelentette, hogy 2006 szeptemberéig kiürítik az összeset.

A kínzási módszerekről szóló jelentések miatt kirobbant botrány lecsendesítésére Eric Holder igazságügyi miniszter és főügyész vizsgálatot kezdeményezett a CIA-börtönökben elkövetett esetleges bűntettek felderítésére. Obama pedig kijelentette, hogy - választási ígéreteinek megfelelően - bezárja ezeket a CIA-börtönöket. A Guardian szerint mindennek ellentmond az FBI-nál (a Szövetségi Nyomozó Irodánál) felállított speciális kihallgatócsoport puszta léte, hiszen abban a CIA munkatársai is részt vesznek.

A lap Obama embereire hivatkozva azt írja, hogy az "átadás", azaz a foglyok harmadik országba szállítása lett a legbeváltabb módszer. A Guardian szerint az új FBI-egység olyan országokba küldi a rabokat, mint Egyiptom, Marokkó és Szíria. Ezzel elkerülik, hogy az elfogottakat védje a kínzást kizáró amerikai alkotmány.