Hősöket nevelnek az internet rabszolgáiból a kínai táborokban

Vágólapra másolva!
Sok kínai szülő utolsó reményként küldi internetfüggő gyerekét átnevelő táborokba, pedig az egyikben egy lakót agyonvertek. Egy pekingi központ vezetője szerint azonban csak a szeretet és a tudomány erejével gyógyítanak. A lényeg, hogy elérjék a célt: aki idekerül, ne az internet rabszolgája, hanem a hőse lehessen.
Vágólapra másolva!

A pekingi Ifjúsági Pszichológiai Fejlesztő Központ pácienseinek minden nap ugyanúgy kezdődik: 6-kor hangos sípszóra ébrednek, majd felöltöznek, és felsorakoznak az épület folyosóján. A lakók többsége fiú, mindegyikük problémája ugyanaz: internetfüggők. A BBC beszámolója szerint ebben a központban próbálják őket meggyógyítani.

Egész Kínából érkeznek ide fiatalok, három hónapot kell a központban tölteniük. A kúra testgyakorlatokon, gyógyszeres kezelésen és tanácsadáson alapul, bár előfordulnak túlkapások: két másik kínai átnevelő internettáborban brutálisan megvertek két fiút. Egyikük meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett.

Tao Ran, a pekingi központ vezetője tagadta a BBC-nek, hogy ezekben a táborokban erőszakot alkalmaznának. "Mi a szeretetet és a tudományt használjuk, törődünk a pácienseinkkel, és meggyógyítjuk őket" - mondta az igazgató. "Így képesek lesznek iskolába járni, és egészséges módon használni az internetet" - tette hozzá.

A BBC szerint a központ ennek ellenére nem egy kellemes hely. Egy katonai bázis területén van, és a kínai hadsereghez tartozó egyik kórház működteti. Mialatt a fiatalok napi teendőiket végzik, a szomszédban katonák pucolják a puskáikat. Mindegyik 20 év körüli lakót a szülei küldték ide, mert szerintük túl sok időt szentelnek az internet böngészésének. Tao Ran úgy írta le az internetfüggőséget, hogy aki napi hat óránál többet tölt a világhálón és nem érdekli az iskola, az függő.

A falra különböző szlogenek vannak felírva, melyek a túl sok internetezés veszélyeire hívják fel a figyelmet. "Azok, akik az internet mesterei, mind hősök" - hirdeti az egyik felirat. Alatta viszont ott a kiegészítés: "Azok, akiket az internet irányít, mind rabszolgák."

"Apám átvert"

Kora reggel tornával kezdenek a táborlakók. Ezután a négyfős körleteket kell kitakarítaniuk, még a fogkeféket is meghatározott módon kell elhelyezniük. A szülők beszámolói alapján nem sok fiatal akar ide jönni, hogy kúráltassa magát. "Apám átvert: azt mondta, jöjjek el, mert élvezni fogom. Erre idehozott" - mondta egyikük. Először nagyon boldogtalannak érezte magát, de - mint mondta - "később megértettem, a szüleim miért küldtek ide. Azt akarták, hogy megszabaduljak az internetfüggőségemtől".

Az igazgató célja nemcsak a függők gyógyítása, hanem a családok szemléletének átalakítása. Sok szülő is idejön, hogy tanuljon az itteni nevelőktől. "Amikor ideérkeztünk, és elkezdtük hallgatni Tao urat, rájöttünk, hogy a nevelési módszerünkkel probléma volt, főleg az enyémmel" - mondta egy apuka. Csen Lin ugyanis rájött, hogy túl keményen bánt a fiával, és "megsértette az érzéseit, ezáltal elbizonytalanodott" - sorolta hibáit az apa.

A program alapvető hibája, hogy nem ellenőrzi a kínai kormány, így arról sincs nyilvántartás, hány ilyen tábor működik országszerte. Az egészségügyi minisztérium annyit tett, hogy megtiltotta az "elektromos stimuláció" használatát a táborokban. Sok szülő ennek ellenére a táborokat választja. Ahogy egy apuka fogalmazott, "nincs más választás, ez az utolsó reményünk".