Vágólapra másolva!
Véget értek a harcok Darfúrban a szudáni kormánycsapatok és a lázadók közötti harc - állítja a helyi ENSZ erők parancsnoka. A világszervezet szerint az évek óta tartó harcokban 300 ezer ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Hat év után befejeződött Darfúrban a szudáni kormánycsapatok és a lázadók közötti harc - mondta a BBC-nek a helyi ENSZ-csapatok parancsnoka, Martin Agwai. A parancsnok szerint a harcok azért maradtak abba, mert a lázadó csoportok frakciókra szakadtak szét.

Az ENSZ becslései szerint a Darfúrban az évek óta tartó harcokban 300 ezer ember halt meg. A szudáni kormány ezzel szemben 10 ezerre becsüli az áldozatok számát. Az ENSZ szerint 3 millióra tehető azoknak a száma, akiknek a harcok miatt kellett elhagyniuk az otthonaikat.

Agwai - aki az ENSZ és az Afrikai Unió egyesített békefenntartó erőinek a parancsnoka - azt mondta: a régióban jelenleg is számos probléma van, ezek között említette például a banditizmust. "Úgy gondolom, hogy az igazi háborún azonban már túl vagyunk" - fogalmazott a parancsnok.

A háború 2003-ban tört ki a szárazságtól és szegénységtől sújtott tartományban. Darfúri lázadó csoportok - köztük az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) - ekkor támadtak meg több kormányzati célpontot. A lázadók ugyanis azzal vádolták a Karthumi kormányt, hogy az ország arab lakosságával szemben elnyomja a fekete-afrikaikat. Kormány közeli militáns csoportok ezt követően támadásokat intéztek a fekete lakosság ellen. A vérengzéseket több emberjogi szervezet és amerikai kormány is népirtásnak nevezte.

A szudáni kormány tagadta, hogy támogatná a vérengzéseket elkövető csoportokat. Ennek ellenére a Nemzetközi Büntetőbíróság vádat emelt Omar al-Basir szudáni elnök ellen a Darfúr tartományban történt bűncselekmények miatt.