Meghalt a Kennedy-dinasztia is

Vágólapra másolva!
Egy depressziós gyógyszerfüggő, egy a volt felesége által kicsinált politikus és JFK tétova lánya. Az utóbbi években ők vihették volna tovább a leghíresebb amerikai politikai dinasztia, a Kennedy-család örökségét, amely kimúlni látszik Edward Kennedy szenátor halálával. A tragédiák sora által sújtott család mára sokat vesztett politikai befolyásából, de a közéletből továbbra is kiveszi a részét.
Vágólapra másolva!

A családi vacsorák a közéletről és politikáról szóltak a Kennedy-család otthonában. Az ebédlő falán egy térkép lógott, amelyet az apa geopolitikai magyarázatokhoz használt, a konyhában pedig volt egy tábla, amelyre az anya újsághíreket helyezett el, hogy a gyerekek a vacsora előtt képbe kerüljenek, és hozzá tudjanak szólni a politikai témájú beszélgetésekhez. Ahogy az asszony egyszer megjegyezte: "A gyerekeim politikai altatódalokra aludtak el."

Az apa, a vagyonát az ingatlan-, a film- és a banküzletben szerzett Joseph P. Kennedy több közhivatalt is betöltött Franklin D. Roosevelt elnöksége idején (ő volt az értékpapír-felügyelet első elnöke, majd ő lett az Egyesült Államok nagy-britanniai nagykövete), és egyértelmű volt, hogy gyerekeit - legalábbis a fiúkat - is közéleti pályára szánja. A legidősebb gyerek, ifjabb Joseph P. Kennedy meghalt a második világháborúban, de a többi három fiú tartotta magát az apai elvárásokhoz, még ha a politika pálya kettejük esetében is végzetesnek bizonyult.

A legkisebb testvér

John F. Kennedy elnök 1963-ban merénylet áldozata lett, és öt évvel később lelőtték az éppen az elnökjelöltségért kampányoló öccsét, Robert Kennedyt is, így a legkisebb testvérre, a szenátusba 1962-ben beválasztott Edward Kennedyre várt, hogy továbbvigye a családi tradíciót. Bár talán az ő politikai tevékenységéhez fűzték a legkevesebb reményt a családban, végül a törvényhozás felsőházában eltöltött 46 év során végzett kemény munkájával komoly tiszteletet vívott ki.

Sokan egyszerűen csak úgy hívták, a "szenátus oroszlánja", és szinte felsorolni sem lehet, hány vezető amerikai és külföldi politikus fejezte ki részvétét, a világ minden pontjáról érkező tiszteletadások azonban nyilvánvalóan nemcsak a személyének, hanem egy nagy amerikai politikai dinasztia utolsó tagjának is szóltak. Bár a Kennedyek igazán a hatvanas években voltak a hatalom csúcsán, és az utóbbi húsz évben már más családok (Bushék és Clintonék) uralták az amerikai politikát, Edward Kennedy életben tartotta a családi hagyományokat.

Forrás: AFP
JFK és fia - Mindketten fiatalon haltak meg

Halálával azonban lezárult egy történet, nincs ugyanis olyan utód a rokonságban, aki a helyére léphetne. Sokáig voltak olyan remények, hogy az 1963-ban megölt elnök fia, ifjabb John Kennedy lesz az, aki majd sikeres politikai karriert fut be, de ő előbb a jogi pályán próbálkozott, majd beszállt a médiabizniszbe, és elindított egy közéleti magazint. Bár voltak olyan politikai elemzők, akik ezt a politizálás előszobájának tartották, ő maga továbbra is vonakodott attól, hogy harcba szálljon valamilyen politikai tisztségért, a remények pedig végképp elszálltak, amikor 1999-ben egy repülőgép-balesetben életét vesztette.

Aki először adta fel

Ifjabb John Kennedy halála beleillett abba a már közhelyszerűvé vált megközelítésbe, hogy a Kennedy-család története látványos sikerek és súlyos tragédiák sorozata. A politikát tekintve azonban az utóbbi tíz évben valójában csak kudarcok jellemezték a Kennedyket.

Az 1968-ban megölt Robert Kennedy legidősebb fia, Joseph P. Kennedy II. akkori kongresszusi képviselő például 1997 elején még a massachusettsi kormányzóválasztás abszolút esélyesének számított, az év második felében azonban néhány magánéleti botrány miatt kénytelen volt kiszállni a versenyből. Egyrészt korábbi felesége könyvet írt arról, hogyan akarta belekényszeríteni őt egy szerinte megalázó egyházi eljárásba (amelynek során kimondják, hogy a házasságuk nem is létezett), másrészt a Boston Globe nevű lap elkezdett cikkezni arról, hogy a politikus öccse, Michael Kennedy szexuális kapcsolatba került a náluk dolgozó tizenéves bébiszitterrel. 1998 elején aztán Joseph P. Kennedy II. bejelentette azt is, hogy nem indul újra kongresszusi székéért, ami teljes politikai visszavonulását jelentette. Arra hivatkozott, hogy több időt akar családjával tölteni, miután testvére, Michael 1997 decemberében meghalt síelés közben.

Bár a politikus családi okokkal magyarázta döntését, visszavonulása szakítást jelentett a Kennedyk egyik régi tulajdonságával, a konok kitartással. "Joe Kennedy az első családtag, aki lemond valamilyen politikai pozícióról" - idézte a döntés bejelentéséről beszámoló New York Times Laurence Leamert, aki könyvet írt a Kennedy-családról. Korábban valóban nem adta fel egy Kennedy sem, a most elhunyt Edward Kennedy például még az után is megtartotta a pozícióját, hogy a bíróság kéthónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy gyanús körülmények között történt halálos autóbalesetben játszott szerepe miatt. 1969-ben autójával lesodródott egy hídról, és ugyan neki sikerült megmenekülnie, de a vele utazó fiatal nő meghalt. Kennedyt azért marasztalták el, mert otthagyta a helyszínt, és csak órákkal később jelentette a balesetet a rendőrségnek.

Egy képviselő pszichikai problémákkal

Edward Kennedy szenátori karrierje ennek ellenére nem tört ketté, bár későbbi elnöki ambícióit részben ez az epizód ásta alá. Elvileg azonban épp az ő egyik fia, Patrick J. Kennedy lehetne az, aki megőrzi a családi hagyományokat, ő ugyanis már 14 éve képviselő az Egyesült Államok törvényhozásának alsóházában. Nem tartozik azonban a nehézsúlyú politikusok közé, és magánéleti problémákkal is küszködik. Depressziója és kokainfogyasztása miatt orvosi kezelésre szorult, és gyógyszerfüggőségtől is szenved, ami miatt szembekerült a törvénnyel is.

Forrás: AFP
Patrick Kennedy - Többször is kezelésre szorult

2006 májusában egyik nap hajnali háromnegyed háromkor kabrió Ford Mustangjával nekihajtott a washingtoni Kapitóliumot körülvevő biztonsági betonkordonnak, az intézkedő rendőröknek pedig azt mondta, hogy csak be akart menni szavazni (az ülés már órákkal előtte véget ért). Végül a rendőrök kísérték haza a zavarodott politikust, aki azzal magyarázta a történteket, hogy lefekvés előtt bevett egy altatót és egy másik gyógyszert, a kettő kombinációja pedig zavart idézett elő nála. A bíróságon elismerte bűnösségét abban, hogy gyógyszerek hatása alatt vezetett, az ügyészek pedig cserébe ejtették az egyéb vádakat. A politikus egyúttal bevonult egy klinikára, hogy kezeltesse függőségeit és pszichikai problémáit.

A tétova Kennedy-lány

Bár a népes családban eddig a férfiak politizáltak, nemrég úgy tűnt, hogy John F. Kennedy lánya, Caroline Kennedy lesz az, aki továbbviszi apja és nagybátyjai örökségét. A karitatív tevékenységéről ismert, a nyilvánosságtól egyébként tartózkodó 52 éves jogász már tavaly év elején felhívta magára a figyelmet azzal, hogy nyíltan kiállt Barack Obama mellett a jelöltségért folyó demokrata belharc során, 2008 decemberében pedig bejelentkezett Hillary Clinton megüresedő New York-i szenátori helyére. A jogszabályok értelmében a posztra nem írnak ki időközi választást, hanem a ciklusból hátralévő időre a kormányzó nevezi ki a szenátort.

Az elnökválasztáson történelmi győzelmet arató Obamának nyújtott támogatása és saját családjának hírneve miatt szinte biztosra lehetett venni, hogy Caroline Kennedyt fogja választani David A. Paterson kormányzó, végül azonban kudarcba fulladt az egykori elnök lányának próbálkozása. Több demokrata politikus is kétségbe vonta alkalmasságát a posztra, és kezdetben ő maga sem tudta részletesen megindokolni az újságíróknak, hogy miért is akar szenátor lenni. Végül január közepén maga jelentette be, hogy kiszáll a versenyből, amit részletek közlése nélkül "személyes okok"-kal indokolt.

Forrás: AFP
Caroline Kennedy a Fehér Házban (Az asztal alatt Barack Obama elnök)

Egyik ismerőse a New York Timesnak azt mondta, hogy döntésében közrejátszott nagybátyja, Edward Kennedy egyre romló egészségi állapota. Az ő halála egyben azt is jelenti, hogy több mint fél évszázad után most először nincs egy Kennedy sem a szenátusban, és valószínűleg nem is lesz egy darabig. "Szerintem vége" - mondta a Washington Postnak Ben Bradlee, a lap egykori főszerkesztője, John F. Kennedy barátja arról, hogy vajon van-e jövője a Kennedy-családnak mint politikai dinasztiának. Szerinte nem maradt senki az újabb generációkból, aki továbbvinné a szüleik munkáját.

A Brown Egyetem politilógusa, a Kennedyek tevékenységét is tanulmányozó Wendy Schiller szerint azonban nem kell temetni a család örökségét. A családtagok így is fontos társadalmi feladatokat látnak el, és "új eszközökkel újraformálják, átrajzolják, kibővítik a Kennedy-örökséget" - magyarázta a politológus a Washington Postnak. Példaként a szintén nemrég, augusztus 11-én elhunyt Eunice Kennedyt (Edward Kennedy nővérét) és gyerekeit hozta, akik sokat tettek és tesznek a mozgássérültek és értelmi fogyatékosok életének javításáért. Így ha nem is politizálnak közvetlenül, de valamilyen formában életben tartják a 70-80 évvel ezelőtti családi vacsoráknál szövögetett apai-nagyapai álmokat.