Szlovák külügyminiszter: Brüsszel nem tesz igazságot

Vágólapra másolva!
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint nincs értelme, sőt kifejezetten rosszat tesz mindkét ország megítélésének, hogy Magyarország Brüsszelhez fordul Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi látogatása miatt. A szlovák politikus a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta: egyedül a magas szintű kétoldalú tárgyalások oldhatják a diplomáciai feszültséget, a párbeszédnek nincs alternatívája.
Vágólapra másolva!

"Önmagát és a közvéleményt ámítja az, aki úgy véli, és azt hangoztatja, hogy Brüsszel majd igazságot tesz. Nem lesz olyasmi, hogy idejönnek bölcs emberek és jól elfenekelik a viszálykodó feleket" - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a Népszabadságnak adott interjújában. A napilap Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi látogatásáról kérdezte a szlovák politikust. (Arról, hogy Szlovákia megtagadta a magyar köztársasági elnök belépését augusztus 21-én Szlovákia területére, korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Lajcák azt állította, hogy Szlovákiának nem volt más választása, mint megtagadni a látogatást, mert összecsaphattak volna a szlovákiai és a magyar szélsőségesek Révkomáromban. Szerinte csupán a szolgálatok aktív megelőző munkájának volt köszönhető, hogy szélsőségesek nem voltak jelen a szoboravatáson, de "sokan ólálkodtak a környéken, helyzetre várva".

A szlovák külügyminiszter megismételte a Népszabadságnak a szlovák fél korábbi állítását, miszerint a magyarok csak későn értesítették őket a tervezett látogatásról. Sérelmezte azt is, hogy Sólyom nem vette figyelembe a három szlovák közjogi méltóság a szoboravatás előtt két nappal kiadott közös nyilatkozatát, amelyben aggodalmukat fejezték ki a látogatás miatt. "Arra sincs példa az unióban, hogy valamelyik tagország államfője ne szívlelné meg a szomszédos ország közjogi méltóságainak kérését" - mondta.

Lajcák szerint egyik ország megítélésének sem tesz jót, hogy a magyar fél a történtekről tájékoztatni kívánja az uniós tagországokat és az illetékes brüsszeli hivatalokat. "Az sem helyénvaló, ha bárki úgy véli, hogy minél jobban befeketíti Szlovákiát, annál szebb lesz Magyarország" - nyilatkozta a szlovák külügyminiszter. Szerinte az egyetlen járható út a két ország közti magas szintű kétoldalú tárgyalások felújítása.

Balázs Péter külügyminiszter szerdán tájékoztatta az uniós országok Budapestre akkreditált nagyköveteit a magyar-szlovák kapcsolatok helyzetéről- közölte az MTI-vel Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő. Márai elmondta: a külügyminiszter ismertette a külképviseletek vezetőivel azt az incidenst, hogy Sólyomtól augusztus 21-én megtagadták a belépést Szlovákiába a pozsonyi hatóságok.