Lemondott a moldovai kormány

Vágólapra másolva!
Szerdán bejelentette lemondását a moldovai kormány. A július 29-én tartott választásokon ugyanis a kommunistákkal szemben az ellenzéki pártok győztek. A korábbi kormány pénteken mond le majd hivatalosan.
Vágólapra másolva!

Lemondott a moldovai kormány szerdán - jelentette be Zinaida Greceanii miniszterelnök.

Moldovában április 5-én tartottak parlamenti választást. Az így megalakuló kommunista többségű parlament június 10-én szavazott bizalmat a régi-új miniszterelnök, Greceanii vezette kormánynak. Öt nappal később azon ban az államfő feloszlatta a parlamentet, és július 29-én előre hozott választást tartottak.

A parlamenti többséget megszerző négy volt ellenzéki párt augusztus 8-án jutott megállapodásra a koalíciós kormányzásról. Greceanii az új parlament alakuló ülésén, pénteken nyújtja be hivatalosan lemondását, de ügyvezetőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig.

Nem biztos azonban, hogy Moldovában sikerül megoldani a belpolitikai válságot. A 110 tagú törvényhozásnak ugyanis új a köztársasági elnököt kell választania. Az államfő megválasztásához kétharmados többségre, azaz 61 szavazatra van szükség, de ehhez egyik politikai erőnek sincs meg a szükséges támogatottsága. Ha a koalíciót alkotó pártoknak és a kommunistáknak nem sikerül megállapodásra jutniuk, ismét fel kell oszlatni a parlamentet.