Argentína is legalizálja a marihuánát

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenes az argentin legfelsőbb bíróság szerint a marihuánafogyasztás büntetése. A latin-amerikai ország kormánya is a fűhasználat legalizálása mellett van, törvénymódosítást terveznek.
Vágólapra másolva!

Az argentin legfelsőbb bíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította, hogy büntetik a marihuána személyes használatra birtoklását és fogyasztását - írja a BBC. A döntés előzménye az volt, hogy öt fiatalembert letartóztattak, amiért néhány füves cigaretta volt a zsebeikben. "Minden felnőtt szabadon dönthet az életviteléről, anélkül, hogy az állam beavatkozna" - mondta ki a legfelsőbb bíróság. A testület elnöke, Ricardo Lorenzetti úgy fogalmazott: "az állam nem mondhatja meg, mi az erkölcsös".

A testület ugyanakkor kitért arra, hogy a fűvezés nem sérthet másokat, és a kábítószerhasználat teljes dekriminalizálását továbbra sem pártolják. A kezdeményezést támogatja a BBC szerint az argentin kormány is, a kongresszus várhatóan hamarosan bemutatja a drogtörvényeken változtató módosítástervezetét.

Latin-Amerikában az utóbbi időben több ország is a legalizálás irányába mozdult el. Venezuela, Ecuador és Kolumbia után a múlt héten Mexikó fogadott el egy, a kis mennyiségű drogok birtoklását legalizáló törvényt. (Erről korábbi cikkünkben, itt olvashat.) A mexikói törvény nem csak a kis mennyiségű marihuánával elnéző, hanem bizonyos mennyiséghatár alatt a kokainnal, a heroinnal, a metamfetaminnal és az LSD-vel is.