Az Európai Bizottság nem érzi magáénak a Sólyom-affért

Vágólapra másolva!
"Sólyomnak meg kell értenie, hogy aknamezőn lépked" - írja a Sme című szlovák lap Sólyom László államfő péntekre tervezett, de a szlovák kormány tiltakozása miatt elmaradt szlovákiai látogatásáról. Magyarország tiltakozni fog a szlovák diplomácia magatartása miatt, de az Európai Bizottság jelezte: kétoldalú vitának tekinti a történteket.
Vágólapra másolva!

Kétoldalú ügynek tekinti az Európai Bizottság a múlt pénteki magyar-szlovák diplomáciai incidenst - közölte Michael Mann, a bizottság ügyeletes szóvivője hétfőn. Sólyom László államfőt hosszú vita után biztonsági kockázatokra hivatkozva nem engedték be Szlovákiába, egy előre bejelentett látogatásra pénteken. Mann szerint az ügyben az Európai Bizottság semmilyen formában nem érintett.

Mann szerint nincs semmilyen specifikus jogszabály az EU-ban a tagállamok közti ilyen konfliktus esetére. Arra a kérdésre, hogy a szabad mozgást biztosító schengeni övezettel miként egyeztethető össze egy államfő határátlépésének megtiltása, a szóvivő nem adott érdemi választ.

Balázs Péter külügyminiszter hétfőn, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, hogy mit tesz Magyarország a látogatás körül kialakult diplomáciai vitában, azt mondta: "amellett, hogy tisztázzuk Szlovákiával kétoldalú kapcsolatokban, én már tájékoztattam az Európai Unió miniszteri tanácsát, annak is az elnökét". Mint mondta, Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió tagállamai tudnák, mi történt. Peter Weiss, Szlovákia magyarországi nagykövete ugyanakkor vasárnap este a TV2 Tények című hírműsorának azt mondta: ezt a kérdést a két országnak kell megoldania, ezért javasolni fogja, hogy a magyarok ne kérjék az EU segítségét.

A magyar fél vizsgálja, milyen lépések lennének célszerűek a szlovák-magyar kapcsolatokban államfői szinten - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője hétfőn az MTI-nek. A főosztályvezető megemlítette, hogy a két államfő a szeptemberi V4-csúcson találkozhat. A német kormány "sajnálattal vette tudomásul" a pénteki esetet és arra biztatja Magyarországot és Szlovákiát, hogy párbeszéd útján oldják meg kétoldalú problémáikat - mondta a német külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Mindenki mást lát a Sólyom-afférban

Ladislav Spacek cseh protokollszakértő, Václav Havel korábbi szóvivője szerint Budapestnek igaza van, amikor azt állítja, hogy Sólyom László révkomáromi látogatását nem néhány napja, hanem már két hónappal korábban hivatalosan a szlovák fél tudomására hozta. "Az a közlés, hogy a magyar államfő a Szlovák Köztársaság területére kíván látogatni, szóban is elhangozhat" - nyilatkozta Spacek abban az interjúban, amelyet a Sme című szlovák lap közölt hétfőn.

Robert Fico szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy a szlovák fél csak alig egy héttel Sólyom érkezése előtt értesült a látogatásról, ami Balázs szerint csúsztatás, Sólyom hetekkel korábban értesítette a tervezett látogatásról a budapesti szlovák nagykövetet. Spacek szerint ez teljesen összhangban van a szokásokkal és a szabályokkal. Ha ilyesmit az államfő, a külügyminiszter vagy a külügyminisztérium magas tisztviselője közöl a szlovák nagykövettel, az hivatalos közlés, függetlenül attól, hogy szóban hangzott-e el.

A Sme cikke szerint Pozsony kétféle mércével mér. Amikor ugyanis 2007 novemberében Mirek Topolánek cseh kormányfő járt Pozsonyban, hogy a szlovák ellenzékkel együtt ünnepelje meg a rendszerváltás évfordulóját, és nem találkozott Fico miniszterelnökkel, a szlovák hatóságok nem tiltakoztak. Sólyom egy hónappal korábbi, a révkomáromi Selye Egyetemen tett látogatásakor viszont szintén nagy volt a hangzavar. A lap szerint ugyanakkor a szlovák-magyar viszony történelmi szempontból más, mint a szlovák-cseh viszony, és ezt a magyar félnek is tudomásul kell vennie. "Sólyomnak meg kell értenie, hogy itt aknamezőn lépked, és útjait a határon túli magyarokhoz korlátoznia kellene, illetve politikailag jobban elő kellene készítenie" - írja a lap.

Kitört a Duna menti hidegháború - írta az esetről a cseh Právo című lap. Szlovákia azzal, hogy nem engedte be területére a magyar államfőt, megsértette a schengeni megállapodásokat - állítja az újság. A dokumentum ilyen lépésre csak egy okot ismer: ha az illető a határátlépést bűncselekményre akarná kihasználni. Sólyom esetében a cikk szerzője szerint ez nyilván nem áll fenn. A lap azt írja, hogy nehéz megmondani, ki dönthetné el a szlovák-magyar vitát. Az Európai Parlament és az Európa Tanács csak ajánlásokat fogalmazhat meg. Amennyiben viszont Budapest a luxemburgi Európai Bírósághoz fordul, Ficónak nincs sok esélye a sikerre.

Az osztrák Der Standard című napilap "A szavak háborúja Magyarország és Szlovákia között" címmel közölt cikket a pénteki eseményekről. A lap szerzője példátlannak nevezi a szlovák döntést. Mint írja, a szlovák-magyar kapcsolatok mélypontra kerültek, és a "szoborvita" (Sólyom egy szoboravatásra ment volna) egy tipikus példája annak, hogy még ma is milyen kiélezett nemzetiségi kérdések vannak Európában.