Incselkedő fiatalok feledtetik az iraki bombákat

Vágólapra másolva!
Dj keveri a szír popot, farmernadrágos lányok lépkednek a vízparton, és szerelmes fiatalok üzengetnek egymásnak papírcetliken, miközben az ország több részén tombol az erőszak. A Habbanija-tó a menedék az iraki "bombák és a generátorok zaja" elől.
Vágólapra másolva!

Pár órányira Bagdadtól furcsa látvány tárul az emberek szeme elé Irak nagy nyugati sivatagjának közepén. A sivatag közepén terpeszkedik egy nagy tó, amelyben fürdőzök ezrei keresik az enyhülést a melegben - írja a New York Times. A hangosan a mikrofonba üvöltő lemezlovas táncolásra bíztatja a hőségben a fürdővendégeket, dübörög a szír popzene. "Mindenki, aki Adamijából vagy Szadrvárosból jött, mutassa meg nekem, mit tud!" - üvölti a dj, mire a két szomszédos kerület szunnitái és síitái egyszerre lendülnek bele a bulizásba.

A New York Times szerint ez Irak első igazi, nyugodtnak mondható strandszezonja. A Habbanija-tó víze gyakran iszapos-zavaros, a New York Times riporterének látogatásakor egy kisebb homokvihar is átvonul a környéken, és kijutni sem egyszerű a tóhoz a nagy hőségben. "Azért vagyok itt, hogy otthagyjam a bagdadi bombákat, a generátorok zaját" - mondja Aja Alsemari, egy 22 éves főiskolai hallgató. "Azért vagyunk itt, hogy jól érezzük magunkat. Itt nincs különbség síita és szunnita között. Mindannyian irakiak vagyunk" - teszi hozzá.

A strand mellett leparkoló minden autót átvizsgálnak, nincs-e bennük bomba. Az embereket is átvilágítják, nehogy bombaövvel menjenek be a tömegbe. Urasz Szaad felelős a tó környékének biztonságáért. Nyáron nyitott ki újra a strand, azóta nem történt erőszakos cselekmény - mondja a tóhoz vezető út ellenőrző pontját is felügyelő tiszt. A terület azonban nem volt mindig ilyen nyugodt: a mezopotámiai al-Kaida központjának számított még másfél éve is.

Van élet Irakban

Az ételek is finomak, bár elég nehezek: a hőségben birkakebabot enni nem feltétlenül üdítő. Néhány fiatal lopva sört szürcsölget, hogy hűsítse magát. Egy fiatal nő farmerben és pólóban lépdel elő a vízből és boldogan mosolyog. A nők nem mutathatnak sokat magukból az iszlám előírásai miatt. "Még kevesebbet is viselnék, de a bátyáim dühösek lennének rám" - mentegetőzik.

Forrás: AFP

A strandot két részre osztották: egy családi és egy férfirészlegre. A családi partszakaszon tartózkodnak általában a fiatal nők is, és gyakran téved erre a férfiak tekintete. Rendőrök tessékelik vissza azokat a fiatalokat, akik a tiltás ellenére átmennének a családi szakaszra. De a New York Times riportere szerint ez sem akadályozza a fiatalok közti ismerkedést.

A fiatal Laith Ali így is megoldja a problémát. Egy papírcetlire felír valammit, átsündörög a családi részre, gyorsan elejti a cetlit a kiszemelt lánynál, majd fürgén visszamegy a férfirészlegre. Amikor a lány - már a vízben - elolvassa a feliratot, mosolyog. "Azt írtam neki, hogy gyönyörű, és megadtam neki a telefonszámom" - büszkélkedik az amerikai riporternek.