Magyar katonák keveredtek tűzharcba Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Magyar katonák is tűzharcba keveredtek Baglán tartományban a tálib lázadókkal, akik a választásokat akarják megzavarni. A tűzharcban egyetlen magyar sem sérült meg. A szavazás helyi idő szerint délután ötkor lezárult, helyszíni tudósítások szerint alacsony volt a részvétel.
Vágólapra másolva!

Összehangolt támadást intéztek tálib lázadók csütörtökön az észak-afganisztáni Baglán tartomány azonos nevű városa ellen - közölték rendőrségi források. Heves, több órás összecsapás tört ki, amelyben az afgán biztonsági erők német és magyar katonák támogatásával vették föl a harcot a támadókkal - közölte Dzsavid Basarat, a tartományi rendőrség szóvivője.

A tűzharc véget ért, egyetlen magyar katona sem sérült meg - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóügyeletese az [origo]-nak. A magyar katonák visszatértek a bázisra, miután a tálibok megfutamodtak.

Korábban Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy Baglanin Dzsadid járásban, a Baglán folyó partján egy kis településnél robbant ki tűzharc. Az összecsapásban az afgán hadseregnek egy olyan százada vesz részt, amelynek kiképzését egy 26 magyar és 25 amerikai katonából álló OMLT (katonai megfigyelő és összekötő csoport) is segítette.

Az OMLT tagjainak feladata a kiképzésen kívül az is, hogy tanácsokkal lássák el műveleti területen is az afgán alakulatot. A szóvivő nem árulta el, hány magyar katona van jelen a tűzharc helyszínén.

Iskolát is lőttek rakétával

Kunduzban rakétatalálat ért egy iskolát, amelyben szavazóhelyiségeket rendeztek be. Egy másik rakéta az iskola mögött csapódott be. Senki sem sebesült meg a tartományi kormányzó szóvivőjének tájékoztatása szerint, de a Dpa német hírügynökség tudósítója látott egy sebesült gyereket a helyszínen. A szavazást nem szakították félbe, a választók továbbra is leadhatják voksukat a megtámadott épületben.

Közben rendőrségi források közölték, hogy Kabultól keletre rendőrök tűzharcba keveredtek tálib lázadókkal, akik feltételezhetően öngyilkos merényletre készültek. Az egyik tálib fel is robbantotta magát. Az afganisztáni NATO-erők közlése szerint szerdán két támadásban életét vesztette összesen három amerikai katona.

Egy másik észak-afganisztáni tartományban, a Türkmenisztánnal szomszédos Dzsauzdzsánban merényletben megölték a tartományi választásokon induló egyik jelöltet.

Rakétatámadás érte a kelet-afganisztáni Gazni tartomány székhelyét, a szomszédos Gardéz központjában pedig két motorbiciklis öngyilkos merénylő hozott működésbe robbanószerkezetet. Egyik merényletben sem halt meg ártatlan ember.

A kabuli külügyminisztérium arra kérte a sajtót, "a magas részvételi arányt biztosítandó", ne tudósítsanak az erőszakos cselekményekről, amíg tart a szavazás.

Véget ért a választás

Az intenzív támadások fő oka, hogy elnök- és tartományi választásokat tartottak csütörtökön Afganisztánban. Mintegy 7000 választókörzetben 17 millióan voltak szavazásra jogosultak. Helyi idő szerint délután ötkor lezárult a szavazás, a szavazatokat kézzel összesítik, előzetes eredmény napokon belül várható.

Az elmúlt napokban a tálib lázadók fokozták támadásaikat, még Kabul szívében is lecsaptak, ahol csütörtök reggelre rendőrségi torlaszokat állítottak fel. Rendőrök kutatták át a járműveket, a vezetőket és a járókelőket is.

Az elnökválasztás 41 jelöltje közül a legesélyesebb a jelenlegi államfő, Hamid Karzai, legfőbb kihívója egykori külügyminisztere, Abdullah Abdullah. Karzai helyi idő szerint reggel hét órakor adta le szavazatát egy kabuli középiskolában. Biztosra vehető, hogy ő gyűjti majd be a legtöbb szavazatot. A kérdés csupán az, második fordulóra kényszerül-e Abdullah ellenében. Nur Mohammed Nur, az afgán választási bizottság szóvivője elmondta, hogy a 6700 szavazókör már megnyílt.

A BBC szerint alacsony volt a választási részvétel, különösen a déli országrészben. Az AP hírügynökség azt írta, tudósítója hat kabuli szavazókört keresett föl, de egyikben sem álltak sorok. Kandahárban, Dél-Afganisztán legnagyobb városában a részvétel 40 százalékkal elmarad az előző, 2004-es elnökválasztáson mérttől. Kunduz tartomány kormányzója is arról számolt be, hogy egyelőre kevesen keresték föl a szavazóhelyiségeket. Az ENSZ kabuli missziójának szóvivője ugyanakkor azt mondta: Kabulban, az északi országrészben, sőt keleten is több szavazókör előtt sorok álltak.

A tálibok 2001. végi bukása óta most szavatak harmadszor az afgánok: 2004-ben elnökválasztást, 2005-ben pedig parlamenti és tartományi választásokat tartottak.