Már 17 halott a szibériai vízi erőműben

Vágólapra másolva!
Nagyon súlyos károk keletkeztek a hét elején egy robbanás miatt vízzel elöntött szibériai erőműben - mondta a rendkívüli helyzetek minisztere. Megkezdték az óriási mennyiségű víz kiszivattyúzását az erőmű üzemtermeiből, és ott közben újabb holttestre bukkantak. A halottak száma ezzel már 17-re nőtt, de 57 erőművi dolgozóról még mindig nem tudni semmit.
Vágólapra másolva!

A szibériai Szajan-Susenszki vízi erőműben szerdán megkezdték a víz kiszivattyúzását a hétfői baleset következtében elárasztott helyiségekből, és találtak egy további áldozatot. Ezzel a halottak száma 17-re emelkedett, és még keresnek 57 embert.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere csütörtökön kora reggel elmondta, hogy mintegy 250 ezer köbméter vizet kell kiszivattyúzni, és ehhez legalább 35-37 óra szükséges. A miniszter közölte még, hogy a körülbelül 40 tonnányi kiömlött olajból keletkezett folt felszámolására több mint három kilométeres akadályt állítottak fel a Jenyiszej folyamon.

Sojgu a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak azt nyilatkozta, hogy a baleset oka, sőt természete is érthetetlen egyelőre. Szerinte a történtek példa nélkül állnak a világon, ezért nagyon sok megkeresést kapnak a világ minden tájáról a vízi erőművektől, mert szeretnék megelőzni, hogy hasonló történjen.

Még korai találgatásokba bocsátkozni - mondta, de hozzátette, hogy az erőmű egész tevékenyégét nagyon alaposan ellenőrzik majd, hogy megtudják mi okozhatta a robbanást. Mindemellett gondos ellenőrzéseket kezdtek a többi vízi erőműben is.

Végül elmondta, hogy az erőmű tíz aggregátja közül három bizonyosan nem javítható meg. A másodikat - súlya több, mint 900 tonna - a víz a mennyezetig dobta, darabokra tépte, és a darabokat, amelyek között akadt 100 tonnás is, széthordta. A többi turbina víz alá került, csak később derül majd ki, hogy javíthatók-e, vagy sem - mondta.