Vágólapra másolva!
A védelmi miniszter és a kabinet főtitkára is benyújtotta lemondását Tajvanon. Az elmúlt napokban a kormánytagokat és az elnököt is bírálatok érték, mivel a kritikusok szerint nem kezelték kellő gyorsasággal és erővel a Morakot tájfun által okozott katasztrófát. A trópusi vihar legalább 136 ember halálát okozta a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta lemondását szerdán Csen Csao-min tajvani védelmi miniszter és Hszie Hsziang-csuan, a kabinet főtitkára, miután olyan bírálatok érték a kormányt, hogy túl lassan reagált a szigeten végigsöprő Morakot tájfun pusztítására - jelentette a tajvani televízió. A kormányfő még nem fogadta el Csen és Hszie lemondását.

A főtitkár azért került a bírálatok kereszttüzébe, mert két nappal a Marakot érkezése után fényűző vacsorán vett részt, azután pedig egy tévés talk show-ban védelmébe vette ezt a döntését. Csen védelmi minisztert pedig azért marasztalták el, mert a hadsereg túl lassan reagált az ötven év óta legpusztítóbb tájfunra.

A legtöbb bírálatot Ma Jing-zsou elnök kapta: neki főként azt rótták fel barátai és ellenfelei egyaránt, hogy gyenge vezetői magatartásával, egyebek közt a külföldi segítség kezdeti elutasításával cserbenhagyta Tajvant. Az elnök kedden bejelentette, hogy a tájfun súlyos mérlege miatt törlik az október 10-i nemzeti ünnepre tervezett rendezvényeket. A bírálatokra válaszul az államfő még szombaton bocsánatot kért a mentési munkálatok lassúsága miatt.

A Morakot tájfun a hónap elején pusztított Tajvanon. A szerdáig megtalált halálos áldozatok száma 136, de akár az ötszázat is meghaladhatja, mert a sziget déli részén egy falu sok lakóját sárlavina temette maga alá.