45 embert felrobbantottak Bagdadban

Vágólapra másolva!
Autóba rejtett pokolgépek és aknavetőkből kilőtt lövedékek öltek meg legalább 45 embert Bagdad központjában. A támadásokban - melyek szokatlan módon pontosan kiválasztott célpontok, például minisztériumok ellen irányultak - 300 ember sebesült meg.
Vágólapra másolva!

Legalább 45 ember halálát okozta a szerdán délelőtt Bagdadben elkövetett véres merénylet-sorozat. Egy autóba rejtett bomba a pénzügyminisztérium, egy másik a külügyminisztérium épülete előtt robbant fel, megsebesítve legalább 300 embert. Utóbbi a szigorúan őrzött zöld zóna közvetlen közelében van. Három találat a zöld zónát is érte, a lövedékeket feltehetően aknavetőből lőtték ki - írja a BBC az iraki hatóságokra hivatkozva.

Az utóbbi időben kevesebb robbantás történt Irakban, néhány városban azonban mindennaposak maradtak a merényletek. Bagdadban már több pokolgépes támadsá is történt, mióta az iraki erők átvették az ellenőrzést a város felett. A legtöbbször azonban valamelyik siíták lakta szegénynegyed volt a célpont. A BBC elemzője szerint először fordult elő, hogy összehangoltan támadtak a város központjában gondosan kiválasztott célpontokat.

A támadást pontosan hat évvel az első nagyobb bagdadi merénylet után követték el. 2003 augusztus 19-én - nem sokkal az Egyesült Államok vezette iraki invázió után - Bagdadban öngyilkos merénylő robbantott az ENSZ főhadiszállása közelében. Akkor 22 ember halt meg. Az azóta eltelt hat évben tízezrek haltak erőszakos halált Irakban.