WHO: Eleinte nem lesz elég H1N1-vakcina

Vágólapra másolva!
A WHO szerint a nagy kereslet miatt hiány lehet a H1N1 elleni oltóanyagból. A hiányok a járvány egy sokkal nagyobb és veszélyesebb hullámát is okozhatják.
Vágólapra másolva!

Az északi félteke országai már több mint egymilliárd adag vakcinát rendeltek az új influenza elleni oltásból - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden. Melinda Henry az AFP-nek azt mondta, hogy az óriási kereslet és az előállításban tapasztalt csúszások miatt hiány lehet a gyógyszerből.

A szóvivő szerint a hiány miatt a kormányoknak fel kell készülniük a járvány egy második, esetleg sokkal halálosabb hullámára is. Mint mondta, ez azt is eredményezheti, hogy az egyes országoknak rendkívül nehéz döntéseket kell majd hozniuk arról, kiket oltsanak be.

"Eleinte rendkívül kevés vakcina lesz csak. Így nem lesz arra lehetőség, hogy egész országok lakosságát vagy, hogy a populáció egy jelentős részét beoltsák" - tette hozzá Melinda Henry. Hollandia, Görögország, Izrael és Kanada dupla annyi dózist rendelt, mint ahány lakosa van, a tesztek ugyanis még nem bizonyították egyértelműen, hogy a H1N1 ellen elegendő-e egyetlen oltás, vagy pedig kettőre van szükség ahhoz, hogy kivédjék a betegséget.