Megölték a pakisztáni tálibok vezetőjét

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy meghalt a pakisztáni tálibok vezetője. Bejtullah Mehszúdot még egy augusztus eleji légitámadásban ölték meg az amerikaiak. Végül egy hétfőn elfogott tálib fejes elismerte, hogy vezetőjük elhunyt.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni tálibok hétfőn őrizetbe vett szóvivője megerősítette, hogy a csoport vezetője, Bejtullah Mehszúd halott - írja a BBC. A pakisztáni Északnyugati Határvidék Tartomány egyik minisztere hivatalosan is megerősítette a halálhírt - szintén a szóvivőre hivatkozva. Szerinte egy amerikai robotrepülőgépes támadás végzett a tálib vezérrel. A tálibok korábban tagadták a Mehszúd haláláról szóló híreket.

Molvi Moár szóvivőt a Mohmand törzsi területen fogták el, miközben Dél-Vazirisztánba, az afgán határhoz tartott. Hamar kihallgatta a pakisztáni hírszerzés, és megtudták tőle, hogy Mehszúd meghalt.

"Mindenki tudja, hogy Molvi Omárt letartóztatták. Ő volt a tálibok szóvivője" - nyilatkozta Mian Iftihar Husszein, az Északnyugati Határvidék információs minisztere az AFP hírügynökségnek. "Hírszerzési ügynökök elárulták nekem, hogy Molvi Omár beismerte Bejtullah halálát a kihallgatás során" - mondta.

"El fogjuk kapni mindegyiket. Minden tálibnak ugyanazzal a sorssal kell majd szembenéznie" - nyilatkozta keményen a miniszter. Azt is hozzátette, hogy a legújabban letartóztatott ellenállót Pesávár városába szállították.

Pakisztáni és amerikai tisztviselők azt állították korábban, hogy Mehszúd - egyik feleségével együtt - meghalt egy támadásban, amit augusztus 5-én, a Zangarha nevű területen hajtottak végre az amerikaiak. Bizonyíték azonban nem állt rendelkezésre, ami igazolta volna a halálhírt.

Az iszlámábádi Vörös Mecset 2007-es ostromakor lett ismert Mehszúd - írja a BBC. A tálib vezérnek 20 ezer harcos engedelmeskedett, a Vörös Mecsetet is a hozzá hűséges diákok foglalták el. Pakisztán és az Egyesült Államok öngyilkos merényletek megtervezésével is vádolta őt.