Meghalt Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök

Vágólapra másolva!
Elhunyt kedden Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök. A 83 éves, Nobel-békedíjas politikus szívelégtelenségben halt meg egy szöuli kórházban.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök, halálát szívelégtelenség okozta. A 83 éves egykori államfő júliusban került kórházba tüdőgyulladással, kedden hunyt el Szöulban.

Kim De Dzsung 1998-tól 2003-ig volt Dél-Korea államfője. Egész életét a demokrácia megerősítésének és a két Korea egyesítésének szentelte. A dél-koreai katonai rezsim uralma idején veszélyes szélsőségesnek bélyegezték, többször is megpróbálták meggyilkolni, halálra ítélték, kínozták a börtönben.

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető szerdán részvétét fejezte ki Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök halála miatt. "Velünk maradnak a nemzeti megbékélés és népünknek az egyesülés iránti törekvései megvalósításában elért kiemelkedő érdemei" - áll Kim Dzsong Il üzenetében, amelyet az KCNA észak-koreai hírügynökség ismertetett.

Kétszer száműzték és számtalanszor helyezték házi őrizetbe. 1973-ban legfelsőbb utasításra rabolta el saját országa titkosszolgálata.

1997-ben történelmi győzelmet aratott az elnökválasztáson, 1948 után ekkor volt első alkalommal békés hatalomváltás az országban. 2003-as lemondásáig töltötte be az elnöki tisztséget.

Az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett erőfeszítéseiért 2000-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.