Húszan meghaltak egy ingusföldi öngyilkos merényletben

Vágólapra másolva!
Húsz ember meghalt és 60-130 megsérült az ingusföldi Nazranyban, amikor egy öngyilkos merénylő egy rendőrségi épület udvarán felrobbantotta a kocsiját. A helyszíntől távolabb vélhetően megtalálták a robbantó fejét. Az állami duma szerint valószínű, hogy Ingusföldön bevezetik a terrorizmusellenes hadműveleti területekre érvényes korlátozásokat, mivel szerinte "meglehetősen hatalmas erők érdekeltek a kaukázusi helyzet destabilizálásában". 
Vágólapra másolva!

Húsz ember életét vesztette és ellentmondó közlések szerint 60-130 megsérült az ingusföldi Nazranyban, amikor egy öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott kisbuszával hétfőn reggel behajtott egy rendőrségi épület udvarára, majd ott felrobbantotta járművét. A helyszínen dolgozó mentőosztagok több száz tagja még kora este sem tudta megmondani, hányan rekedtek a romok, az égő épületek alatt.

Az öngyilkos merénylő által vezetett kisbusz a zárt kapun át tört be az udvarra, ahol éppen szemlére gyülekeztek a rendőrök. Az épületegyüttes és a körülötte parkoló kocsik közül több kigyulladt, majd szinte teljesen kiégett, megsemmisült. Károk keletkeztek a környező épületekben, még az 500 méternyire lévőkben is egész ajtókat és ablakokat szakított ki tokostól a robbanás. A szemközti ötemeletes lakóházban egyetlen ablak sem maradt éppen, és a lakásokban tartózkodók a szerteszét repülő üvegszilánkoktól sebesültek meg.

A helyszíntől távolabb találtak egy fejet, vélhetően a merénylőét. Szakértők szerint a kisbuszba rejtett robbanóanyag robbanóereje legalább 100 kilogramm trotilnak felelt meg.

A sérülteket - köztük a szemközti épületben lakó 11 gyereket - kórházba vitték. Az orvosok szerint tíz ember állapota súlyos. Kora délutáni hírek szerint a legsúlyosabb állapotban lévőket a rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépén Moszkvába szállították. Dmitrij Medvegyev államfő részvétét nyilvánította az elhunytak családjainak, és bejelentette: leváltotta az ingusföldi belügyminisztert.

Mihail Grisankov, az állami duma, az orosz törvényhozás alsóháza biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságának első elnökhelyettese valószínűnek mondta, hogy Ingusföldön bevezetik a terrorizmusellenes hadműveleti területekre érvényes korlátozásokat. Grisankov a legutóbbi ingusföldi merényletekre és a szélsőségesek aktivizálódására utalva úgy vélte, mindez azt mutatja, hogy "meglehetősen hatalmas erők érdekeltek a kaukázusi helyzet destabilizálásában", és ezek mind anyagilag, mind emberekkel támogatják a szélsőségeseket.

Junusz-Bek Jevkurov ingusföldi elnök, aki ellen június 22-én követtek el merényletet, azt mondta, hogy az ellene elkövetett támadást az Ingusföldön működő szélsőséges bandák, illetve azok külföldi támogatói rendelték meg. Azzal vádolta a Nyugatot, hogy a kaukázusi helyzet destabilizálására törekszik. Mint mondta, le fognak számolni a bandákkal, és eljutnak azokhoz is, akik mögöttük állnak. Jevkurovot múlt héten engedték el a kórházból, Medvegyev elnök azonnal visszaállította teljhatalmát, és hétfői hírek szerint egy-két héten belül munkába áll.

Ugyancsak hétfőn az Ingusfölddel szomszédos Csecsenföldön az orosz Kalinyicsenko család öt tagját ölték meg ismeretlen tettesek. Előzőleg a múlt héten egy jogvédő házaspárt, Zarema Szadulajevát és Alek Dzsabrailovot rabolták el és ölték meg, július közepén pedig a Memorial jogvédő szervezet aktivistáját, Natalja Esztyemirovát lőtték agyon.

Az Európai Unió elítélte és "brutális terrorcselekménynek" nevezte a hétfői ingusföldi merényletet, Barack Obama amerikai elnök szerint egy ilyen terrorcselekményt semmi sem igazolhat.