Vágólapra másolva!
Keddtől nem tagja a Független Államok Közösségének (FÁK) Grúzia. Az ország a tavalyi dél-oszétiai konfliktus után jelentette be kilépési szándékát, és mostanra zajlott le a hivatalos eljárás.
Vágólapra másolva!

Grúzia keddtől nem tagja a Független Államok Közösségének (FÁK). Az ország ezzel tiltakozik az orosz fellépés ellen a tavaly augusztusi grúz-dél-oszétiai konfliktusban. A lépést a grúz fővárosban, Tbilisziben David Dzsalaganija grúz külügyminiszter-helyettes, Minszkben pedig a FÁK végreható bizottsága jelentette be.

Grúzia közvetlenül az ötnapos háború után jelentette be, kilépési szándékát a volt Szovjetunió köztársaságait (a balti államok kivételével) tömörítő szervezetből. A bejelentést követően mostanra zajlott le a hivatalos eljárás.

Tbiliszi ugyanakkor továbbra is kötelezőnek tekint magára nézve több mint 70, a FÁK keretében létrejött szerződést, így többek között a vízummentes utazásról és a szabad kereskedelemről szóló egyezményeket. Tbilisziben közölték, hogy Grúzia továbbra is kész kétoldalú megállapodásokat kötni a FÁK tagállamaival a kölcsönös érdekek és a területi épség elveinek tiszteletben tartása alapján.

Az orosz külügyminisztérium szerint a kilépés negatív következményekkel jár majd az egyszerű grúz állampolgárok számára, de a fejleményt nem kell dramatizálni, mert minden szuverén államnak, így Grúziának is jogában áll eldönteni, mely nemzetközi szervezethez kíván, vagy nem kíván tartozni.

Tbiliszi 2006-ban már kilépett a FÁK védelmi minisztereinek tanácsából, mivel Mihail Szaakasvili államfővé választásától kezdődően a NATO-csatlakozásra törekszik.

A Független Államok Közösségének 1991. december 21-i megalakulása az orosz vezetők szerint lehetővé tette, hogy a volt Szovjetunió tagállamai "civilizáltan váljanak szét". Megalakulása óta a tagországok számos - az integrációt és az együttműködést célzó - gazdasági, katonai és külpolitikai egyezményt írtak alá, s létrehozták a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét.

Grúzia 1994 óta volt a FÁK tagja, és 2008. augusztus 14-én jelentette be kilépését. Grúzia FÁK-államokkal folytatott külkereskedelme tavaly 2,5 milliárd dollárt - az ország teljes külkereskedelmi forgalmának több mint harmadát - tette ki, ebből több mint kétmilliárd dollár volt a grúz behozatal értéke.