Elhunyt Robert Novak, ismert amerikai újságíró

Vágólapra másolva!
Hetvennyolc éves korában agytumorban meghalt Robert Novak amerikai újságíró. Novak politikai elemzőként, a CNN hírtelevízió volt műsorvezetőjeként volt ismert. Ő volt a 2003 nyarán kirobbant CIA-kiszivárogtatási botrány egyik kulcsfigurája.
Vágólapra másolva!

Hetvennyolc éves korában washingtoni otthonában kedd reggel elhunyt Robert Novak konzervatív hírmagyarázó, politikai elemző, a CNN hírtelevízió volt műsorvezetője. Novak agytumorban szenvedett, tavaly nyáron diagnosztizálták nála a betegséget. Hosszú időn át volt a CNN Kereszttűz című műsorának egyik házigazdája, és 1966-tól jelentek meg cikkei a Chicago Sun-Times című napilapban és írt publicisztikákat a The Washington Postnak is.

Novak volt a 2003 nyarán kirobbant CIA-kiszivárogtatási botrány egyik kulcsfigurája: ő volt az, aki nyilvánosságra hozta azt a Bush-kormányzattól kiszivárogtatott információt, hogy az iraki háborút ellenző Joseph Wilson volt diplomata felesége, Valerie Plame a CIA ügynöke. Az ügy kapcsán hamis tanúzásért elítéltek egy magas beosztású washingtoni kormányzati illetékest, Lewis Libbyt, Dick Cheney akkori alelnök volt kabinetfőnökét. A Libby-perben fény derült rá, hogy Cheney személyesen irányította a Wilson lejáratását célzó akciót. A diplomata bűne az volt, hogy 2003 nyarán cikket közölt a The New York Timesban arról, hogy a Fehér Ház titkosszolgálati értesüléseket manipulált, hogy alátámassza az iraki invázió megindítását.