Tiltják az erőszakról szóló híreket az afgán választások alatt

Vágólapra másolva!
Afganisztánban megtiltották, hogy az elnökválasztás kezdetétől a belföldi és a nemzetközi média hírt adjon erőszakos eseményekről, mert a hatóságok attól tartanak, hogy a tálibok fenyegetései miatt annyira kevesen mennek el szavazni, hogy érvénytelen lesz a szavazás.
Vágólapra másolva!

Afganisztánban a kormányzat felszólította kedden a belföldi és külföldi médiát, hogy a csütörtöki elnökválasztás alatt ne adjon hírt az erőszakos eseményekről, amelyek elijesztenék a polgárokat a szavazástól. A tálib lázadók korábban megfogadták, hogy megakadályozzák, hogy megtartsák a szavazást, és a hatóságok attól félnek, hogy a fenyegetések miatt túl alacsony lesz a részvételi arány ahhoz, hogy sikeresnek minősíthessék a választást.

Kabulban két rendeletet adtak ki: a külügyminisztérium betiltotta az erőszakról szóló jelentéseket attól kezdve, hogy megnyitják a szavazóköröket, a belügyminisztérium pedig azt követeli a tudósítóktól, hogy maradjanak távol az esetleges támadások helyszínétől.

Hamid Karzai elnök szóvivője Afganisztán nemzeti érdekének minősítette a sajtót korlátozó döntést. A független afgán újságírók szövetsége (AIJA) viszont tiltakozott. Szerinte a rendeletek csak a kormány gyengeségét mutatják, és nem fogják megakadályozni a bel- és külföldi tudósítókat abban, hogy tájékoztassák a közvéleményt.