Halálra kínoztak bebörtönzött iráni tüntetőket az ellenzék szerint

Vágólapra másolva!
Már nemcsak a bebörtönzött tüntetők megerőszakolásával vádolja az iráni ellenzék a hatóságokat, hanem azzal, hogy többeket halálra is kínoztak. Mehdi Karrúbi volt elnökjelölt ezért független vizsgálóbizottság felállítását követeli. Az iráni kormányzat viszont tagadja a vádakat, bár az egyik meggyanúsított börtönt azóta bezárták.
Vágólapra másolva!

Halálra kínozták a bebörtönzött iráni tüntetőket - állítja Mehdi Karrúbi, a júniusi 12-i iráni elnökválasztás egyik vesztes jelöltje. Karrúbi volt az is, aki napokkal ezelőtt megvádolta az iráni kormányt, hogy egyik börtönében rabokat erőszakoltak meg. A hatóságok tagadják a vádakat, mindössze annyit ismernek be, hogy voltak visszaélések - írja a BBC.

"Néhány fiatalembert halálra vertek csak azért, mert a tüntetések folyamán szlogeneket kiabáltak" - jelentette ki Karrúbi a saját honlapján. Független bizottság felállítását sürgette, hogy "nyugodt légkörben" ki lehessen vizsgálni a visszaéléseket.

A bizonyítás nehéz lesz, a nemi erőszak vádját is visszautasítja az iráni vezetés. "Parlamenti vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy az őrizeteseket nem erőszakolták meg és nem zaklatták szexuálisan Irán Kahrizak és Evin börtöneiben" - mondta Ali Laridzsáni, az ország parlamentjének elnöke. Ettől függetlenül Ali Hamenei ajatollah, legfőbb vallási vezető bezáratta a Kahrizakot, hogy "megőrizze a fogvatartottak jogait". Néhány kínzást már elismertek a hatóságok a BBC szerint.

A tüntetéseket és a kormány kemény válaszait parlamenti és igazságügyi bizottság is vizsgálja. Kedden azt közölték az iráni hatóságok, hogy 4000 ember került börtönbe a tüntetések miatt, de 3700-at már elengedtek. A hivatalos adatok szerint 30, az ellenzék szerint 69 ember lelte halálát a zavargásokban.

A brit hírportál elemzője szerint az ellenzék célja a kormány folyamatos nyomás alatt tartása. Mindezt anélkül tudják ezekkel a vádakkal megtenni, hogy megkérdőjeleznék Mahmúd Ahmadinezsád elnök sokáig vitatott győzelmét.

A június 12-i elnökválasztásokat az ellenzék szerint csalással nyerte meg Ahmadinezsád. A voksolás után rögtön tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket brutálisan szétvert a rendőrség és a kormányzatot szolgáló Baszidzs-milícia. Ennek ellenére hosszú napokig tartottak a tüntetések és összecsapások Teheránban és a nagyobb vidéki városokban. Azóta Ahmadinezsádot beiktatták, és megkezdte második elnöki ciklusát.