Meghalt a szalafisták vezére a gázai tűzharcban

Vágólapra másolva!
Tűzharc alakult ki a palesztinok lakta Gázai övezetben a területet ellenőrző Hamász és egy magát Isten Harcosainak nevező iszlamista csoport miatt. A BBC szerint a mozgalom nagyon kritikus a militáns Hamásszal szemben, amely szerintük nem követi elég hűen az iszlámot. A harcok során egy robbanásban meghalt Abdel-Latif Musza, a szalafista csoport vezetője
Vágólapra másolva!

Egy iszlamista fegyveres csoport pénteken "kikiáltotta az emirátust" a Gázai övezetben, és rögtön össze is csapott a területet ellenőrző Hamász palesztin radikális mozgalommal. A BBC szerint legkevesebb 13-an meghaltak a tűzharcban.

A magukat Isten Harcosainak nevező csoport vezetője, Abdel-Latif Musza jelentette be egy Rafahban lévő mecsetben az úgynevezett teokratikus uralom létrehozását a Gázai övezetben. A bejelentést több száz főt számláló, vidáman kiabáló hallgatóság ünnepelte meg. A főnök mögött állig fölfegyverkezett, fekete ruhás, állarcos testőrök álltak, az egyikük egy robbanó övnek tűnő kiegészítőt viselt - mondták szemtanúk.

Amikor megérkezett a Hamász rendőrsége, elbarikádozták magukat az épületben, majd megkezdődött a tűzharc. A csoport és a Hamász rendőrei a BBC szerint gránátokat lőttek egymásra. A Hamász egyik biztonsági tisztviselője, aki kérte neve elhallgatását, szombat reggel közölte, hogy a harcok során egy robbanásban meghalt Abdel-Latif Musza, a szalafista csoport vezetője.

Az iszlamista csoport két hónappal ezelőtt vált ismertté, amikor egy kudarcba fulladt támadást intézett egy a Gázai övezet és Izrael között fekvő határátkelő ellen - írja a BBC, amely szerint a szervezet nagyon kritikus a Hamásszal szemben. Azzal vádolják a Hamászt, hogy nem eléggé hűen követi az iszlámot.