A síita lázadókat bombázta a jemeni légierő

Vágólapra másolva!
Második napja bombázza a jemeni légierő az ország egyik északi tartományát, ahol a síita lázadók előretörése, illetve a hadsereg ellenük indított offenzívája miatt polgárháborús helyzet alakult ki.
Vágólapra másolva!

Helyszíni jelentések szerint a jemeni légierő harci gépei legutóbb szerda éjjel és csütörtök hajnalban bombázták a Szaúd-Arábiával határos Szaada tartomány több városát, és a síita lázadók állásait. Az áldozatok számát több tucatra teszik. Bomba talált el állítólag egy piacot Hadjan városban, sok civil életét vesztette.

A kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki a tartományban, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, és azt ígérte, kemény kézzel bánik el a lázadókkal. Ha viszont leteszik a fegyvert, és szabadon bocsátják túszaikat, akkor a hadsereg leállítja az offenzívát, és a fogságba esett iszlamistákat is futni hagyják. A hatóságok azt is követelték, engedjék szabadon a júniusban elrabolt öt német és egy brit állampolgárt.

Jemen 25 milliós lakosságának mintegy 30 százaléka síita, főként az északi, hegyvidékes országrészben élnek. Szaadában öt éve lázadtak fel, az 1962-ben katonai puccsal megdöntött egyházi fejedelemség visszaállítását követelik. Vezérük, Abdel Málik al-Huti egy honlapon mészárlásnak minősítette a légitámadásokat, és felszólította a jemeni pártokat, hogy ítéljék el a kormányt.