Vágólapra másolva!
Várhatóan szabadon engedik az 1988-as Lockerbie-merénylet líbiai elkövetőjét, aki halálos betegségtől szenved. Abdelbaset Ali al-Megrahi egy skóciai börtönben tölti a büntetését a repülő felrobbantásáért, amelynek során egy magyar család is életét vesztette.
Vágólapra másolva!

Jövő héten várhatóan kiengedik skóciai börtönéből Abdelbaset Ali al-Megrahit, akit a több mint húsz évvel ezelőtti Lockerbie-merénylet elkövetése miatt ítéltek szabadságvesztésre - közölte a BBC meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A férfi gyógyíthatatlan prosztatarákban szenved, és így halála előtt még hazautazhat Líbiába a családjához.

A Lockerbie-merénylet 1988-ban történt. A ma már nem létező amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-esét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel. A merényletben 270-en vesztették életüket, köztük egy négytagú magyar család. Az óriásgép égő roncsai a skóciai Lockerbie-re zuhantak, a 270 áldozat közül tizenegy a kisváros lakója volt.

A BBC szerint a feltételezés az, hogy múlt héten brit és líbiai tisztviselők találkoztak, és ezt követően született meg a szabadon engedésről szóló döntés. Megrahit a skót igazságügyi miniszter is felkereste a börtönben.

Megrahit 2001-ben ítélték el, ő azonban fellebbezett ez ellen. Ügyvédei indítványozták azt is, hogy könyörületességi okokból engedjék szabadon. Egy 2008-as tárgyaláson azonban a bíróság arra a megállapításra jutott, hogy Megrahi még évekig életben marad. A BBC szerint az eljárás során elhangzott az is, hogy csak azokat a betegeket szokták kiengedni, akiknek kevesebb mint három hónapjuk van hátra.