Fehér zászlós civileket öltek izraeli katonák jogvédők szerint

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi jogvédő szervezet szerint fehér zászlókat lengető civileket öltek meg izraeli katonák az év eleji gázai hadműveletben. A Human Rights Watch szemtanúk beszámolóira és helyszíni bizonyítékokra hivatkozik a jelentésében, az izraeli kormány azonban vitatja a megállapításokat.
Vágólapra másolva!

Hét különböző incidensben kilenc palesztin - öt nő és négy gyermek - vesztette életét a gázai háború idején a Human Rights Watch nevű, amerikai központú jogvédő szervezet szerint. A jogvédők állítják, hogy annak ellenére haltak meg, hogy fehér zászló volt náluk, amellyel jelezték, hogy fegyvertelenek és nincsenek erőszakos szándékaik.

A HRW szerint az izraeli katonák a legrosszabb esetben szándékosan lőttek rá a civilekre, de a legjobb esetben is nem tettek meg mindent a védelmük érdekében - írja a BBC.

Izrael tavaly december végén indított támadást a Gázai övezet ellen, miután a területet ellenőrző Hamász palesztin militáns szervezet folyamatosan rakétákkal támadta. A rakétatámadások legtöbbször ártalmatlanok voltak, de az izraeli hadsereg által kezdett harcokban több száz civil vesztette életét. Emiatt Izraelt számos kritika érte nyugati országok és emberi jogi szervezetek részéről is.

A HRW szerint az egyik fehér zászlós incidensben izraeli katonák lövéseket adtak le két nőre és három gyerekre. Két kislány meghalt, egy pedig derekától lefelé megbénult - közölték a jogvédők, akik szerint a két nő és a gyerekek a házuk előtt álltak, miután egy izraeli katona utasította őket, hogy hagyják el otthonukat. "Hét-kilenc percet töltöttünk ott a zászlókat lengetve, arccal feléjük fordulva. Hirtelen tüzet nyitottak, és a lányok a földre estek" - idézte a HRW a gyerekek nagymamáját.

A jogvédők közölték, hogy állításaikat helyszíni kutatásokra, ballisztikai bizonyítékokra, orvosi jelentésekre és szemtanúkkal folytatott interjúkra alapozzák. Az izraeli kormány szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy a jelentés szerintük nem hiteles, mert olyan bizonyítékokon alapul, amelyet a Hamász tart ellenőrzése alatt.

Az izraeli kormány is indított vizsgálatokat a fehér zászlós incidensek ügyében, és ezek közül egyet július végén már lezárt. Az izraeli hadsereg ennek kapcsán azt közölte, hogy a katonái "gyanú férfiakra" adtak le lövéseket, akik egy fehér zászlót tartó palesztin család közelében voltak, és nem reagáltak az izraeli figyelmeztetésekre.