Thaiföld nem adja ki a halál kufárát az USA-nak

Vágólapra másolva!
Nem kell bíróság elé állnia az Egyesült Államokban a fegyverkereskedelemmel gyanúsított Viktor Butnak, miután a thaiföldi bíróság úgy döntött, nem adják ki az orosz üzletembert. A thai bíróság szerint a kolumbiai a FARC - amelynek But állítólag rakétákat akart eladni - nem terrorszervezet, hanem politikai mozgalom.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi bíróság elutasította kedden Viktor But orosz üzletember kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol azzal vádolják, hogy fegyvereket akart eladni a szélsőbaloldali, terrorszervezetként nyilvántartott Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőknek (FARC). A bíró azzal indokolta a döntést, hogy Thaiföld nem terrorszervezetnek, hanem politikai mozgalomnak tekinti a FARC-ot.

A bíróság ezért úgy ítélte meg, hogy az a tevékenység, amellyel az orosz férfit vádolják, egy politikai mozgalom része volt. A bíró emlékeztetett arra, hogy a thaiföldi büntetőbíróságnak nincs hatásköre olyan ügyekben ítélkezni, amelyekben "külföldi állampolgárok követtek el valamit külföldön egy másik ország terhére".

Az Egyesült Államok "csalódottan és aggodalommal" fogadta a kiadatási kérelme elutasítását - közölte egy amerikai diplomata Bangkokban. Az orosz külügyminisztérium viszont azt mondta, elégedett a thaiföldi döntéssel, és közölte: remélik, hogy But hamarosan visszatérhet hazájába. A bíróság elrendelte But további 72 órás fogva tartását arra az időre, amíg a főügyész fellebbezhet a határozat ellen. Ha ez nem történik meg, a vádlott szabadon távozhat.

"A halál kufárának" is nevezett orosz férfit tavaly márciusban fogták el egy bangkoki szállodában. Amerikai ügynökök csalták lépre, akik a FARC fegyvervásárlás iránt érdeklődő képviselőinek adták ki magukat. A gyanú szerint But számos konfliktusövezetben megsértette az ENSZ fegyvereladási tilalmát. Egyebek közt Afganisztánba, Angolába, a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Ruandába, Sierra Leonéba és Szudánba is került fegyver az ő közreműködésével (But pályafutásáról részletesen korábbi cikkünkben olvashat).