Átfésülik az eltemetett tajvani falut

Vágólapra másolva!
Mentőcsapatok kutatják át azt a tajvani falut, amelyet maga alá temetett egy földcsuszamlás a hétvégén pusztító tájfun során. A vihar hatalmas károkat okozott Kínában is.
Vágólapra másolva!

"Az egész hegy összeomlott. Amikor ezt láttam, elkezdtem rohanni. Szinte minden ház eltűnt, néhány kivétellel" - idéz a BBC egy szemtanút, aki abban a tajvani faluban lakott, ahol a hétvégén pusztító tájfun hatalmas pusztítást okozott. A településen mintegy ezren laktak, és egy földcsuszamlás a házak többségét maga alá temette.

Nem egyértelmű, hányan ragadhattak a romok alatt. Az első jelentések 600-800 eltűntről szóltak. A BBC szerint kedden tovább dolgoztak a mentőcsapatok a helyszínen.

A Morakot nevű tájfun a hétvége során mintegy kétméternyi csapadékot zúdított Tajvanra, és az utóbbi ötven év legsúlyosabb áradását váltotta ki. A folyók kiléptek a medrükből, épületeket romboltak le, utakat és hidakat tettek tönkre. A mezőgazdaság is súlyos károkat szenvedett.

A tájfun továbbvonult Kínába, ahol a hírügynökségi jelentések szerint hat ember vesztette életét a viharokban. A közelgő veszély miatt mintegy 1,4 millió embernek kellett elhagynia otthonát. Összességében 6 ezer ház pusztult el a viharban, és a kínai polgári ügyek minisztériuma szerint 1,3 milliárd dolláros kár keletkezett.