Maszkos férfi tépi ki a szomáliaiak aranyfogait

Vágólapra másolva!
Aranyfogakra vadászik egy radikális iszlamista csoport Szomáliában. Azokat a szomáliaiakat, akiknek arany- vagy ezüstfogaik vannak, egyre gyakrabban hurcolják el, hogy kezdetleges eszközökkel kitépjék a fogaikat. A csoport arra hivatkozik, hogy a nemesfém fogak viselése az iszlám törvények alapján bűnnek számít.
Vágólapra másolva!

Erőszakkal fosztják meg aranyfogaiktól a szomáliaiakat egy iszlamista szekta tagjai. Az Al-Saháb (Fiatalság) nevű csoport főként Dél-Szomáliában tevékenykedik. Az erőszakkal elvégzett műtétekre először a tengerparti Marka város lakói panaszkodtak. Az ott lakók szerint az utóbbi időben az arany- vagy ezüstfogat viselőket az Al-Saháb tagjai közrefogják, és egy maszkos férfihez hurcolják, aki gyakorlatilag kitöri a nemesfémből készült fogakat.

"Sosem gondoltam volna, hogy az Al-Saháb bűnös dolognak tartja a fogaimat. Három fegyveres férfi fogott közre az utcán. A szállásukra vittek, és kivették az ezüstfogamat" - mondta a Reutersnek egy Basír néven bemutatkozó férfi. Azt mondta, több nővel és férfival találkozott már, akikkel ugyanez történt. A maszkos férfit az Al-Saháb tagjai doktornak nevezték, a férfi egy harapófogót, vagy a kesztyűbe bújtatott kezét használta.

Basír azt gyanítja, hogy az iszlám szabályok szigorú betartatásának leple alatt az Al-Saháb pénzzé akarja tenni a megszerzett arany- és ezüstfogakat. A csoport szerint a nemesfémből készült fogak divatkellékek, melyek viselését a szigorúan vett iszlám szabályok tiltják.

A kezdetleges eszközökkel elvégzett műtétek egészségügyi kockázatot is rejtenek Mohamed Muhamud, a mogadishui Benadir Egyetem gyógyászati tanszékének dékánja szerint. "Az ilyen módszerekkel elvégzett foghúzás nagyobb vérveszteséggel is járhat, megsértheti az idegeket, egy visszamaradó darab pedig gyulladást okozhat" - mondta a Reutersnek. "Ennél is rosszabb, hogy a nem megfelelő ellátás során akár a HIV-vírus is terjedhet" - tette hozzá.

A Reuters megkeresésére az Al-Saháb illetékesei nem nyilatkoztak.

A csoportot al-Kaida-közeli fegyveres tömörülésnek tartják, amely Dél- és Közép-Szomália több területét ellenőrzése alá vonta. Az iszlám előírásainak keményvonalas értelmezése sok szomáliait sokkolt, akik hagyományosan a kevésbé szigorú szabályok szerint élnek. Júniusban például azzal váltottak ki felháborodást, hogy négy rabláson kapott tinédzsert kéz- és láblevágásra ítéltek - írja a Reuters.